Vektorske bolezni – Erlihioza

Avtor članka: Urška Petek

V preteklih prispevkih smo lahko več prebrali o vektorsko prenosljivih boleznih, ki se pogosto pojavljajo v Sloveniji. Tokrat bi predstavili bolezen erlihiozo, ki se v Sloveniji pojavlja predvsem pri psih, ki prihajajo iz tujine, verjetno bo zaradi podnebnih sprememb pojav okužb pogostejši tudi pri nas.

Erlihioza je bolezen, ki jo povzroča bakterija Erlichia canis, prenašalci so klopi. V Evropi je to klop vrste Rhipicephalus sanguineus, glavni rezervoar zanj so psi in divji kanidi (lisice, volkovi, šakali).

Bolezen lahko poteka v več oblikah; subklinične, akutne, asimptomatske in kronične. Najslabša prognoza je pri kronično bolnih psih.

Hujšanje, izguba telesne teže in apetita, letargija in povišana telesna temperatura. Zaradi motenj v strjevanju krvi se lahko pojavijo krvavitve na koži, sluznicah, krvavitev iz nosu.

Bakterija prehaja iz okuženega klopa že tri ure po ugrizu, čas od okužbe do pojava kliničnih znakov je od 1 do 4 tednov. Rhipicephalus sanguineus moški in ženska, foto: Daktaridudu Wikimedia Commons

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.