Kako prepoznati artritis pri mačkah in jim prilagoditi okolje

Avtor članka: Pšenica Kovačič
Deli s prijatelji

Starejša raziskava iz leta 2002 je pokazala da ima približno 90 % mačk, nad 12 let, bolezni degeneracije sklepov. Ne glede na visok odstotek obolelih mačk, je ta še vedno nepravočasno ali celo nediagnosticiran in neprimerno zdravljen ali nezdravljen. Najbolj so prizadeti sklepi okončin, kot so ramena, komolca, kolki, kolena in gležnji. Pri mačkah največkrat govorimo o osteoartritisu, kjer se sklepni hrustanec obrabi, nato vname.

Uporaba sklepov povzroča nelagodje ali bolečino in stalne poškodbe sklepa ter njegove okolice. Zaradi obrabe hrustanca in manka sinovijalne tekočine, ki je v sklepu ter podmazuje drsenje kosti drugo ob drugo, se začne podirati biomehanika gibanja. Vzvodi za ustvarjanje mehanične sile za gibanje so poškodovani in posledično manj funkcionalni. To prepoznamo kot omejitev gibov, gibanja in gibljivosti.

Posvet pri veterinarju je obvezen, da lahko oceni stanje mačke, stopnjo artritisa in predlaga zdravljenje, bodisi z operacijo, zdravili, bolečinsko terapijo, s prehranskimi dodatki bodisi z manualnimi terapijami.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.