Artritis pri mačkah

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

Zaradi boljše veterinarske oskrbe, kvalitetne prehrane in boljših življenjskih pogojev mačke doživijo višjo starost, kot so jo pred desetletji. Pri starejših mačkah se pogosto pojavljajo določene bolezni, ki jih skrbniki marsikdaj spregledajo, oz. zanemarijo, misleč, da je to popolnoma normalen proces staranja.

Ena izmed teh težav je osteoartritis, ki je vnetno, degenerativno in napredujoče obolenje enega ali več sklepov, kjer pride do poškodb sklepnega hrustanca. Opisano je, da se osteoartritis pojavi pri 90 % mačk po 10. letu starosti. Mačke s takšnimi spremembami so zaradi bolečine pogosto manj aktivne, ker pa bolečino kažejo na drugačen način kot psi, jo skrbniki pogosto spregledajo.

Najpogosteje opazijo, da mačka ne skoči na višje površine (okenska polica, pult, omara …), redkeje pa se opazijo naslednji znaki: oteženo vstajanje in leganje, šepanje na eno ali več tačk, zadržanost pri hoji po stopnicah (navzgor ter/ali navzdol), zadržanost pri skakanju, toga hoja, otečeni in topli sklepi, izrazita nejevolja ob dotikanju določenih delov telesa ter nenadna agresija do drugih mačk ali ljudi.

Vzrokov, zakaj se pojavi osteoartritis, je več, v večini primerov nikoli ni en sam razlog, ampak je kombinacija spodaj opisanih.

Faktorji, ki privedejo do razvoja osteoartritisa, so:

konstitucija mačke;
kondicija mačke: debelost je pomemben dejavnik, ki pospeši pojav osteoartritisa;
nenormalen razvoj sklepov;
ortopedske poškodbe: zlomi kosti, poškodbe tetiv, mišic, infekcije sklepov, poškodba hrustanca;
ortopedske operacije.

Če ima vaša mačka zgoraj opisane znake, je najbolje, da jo naročite na pregled pri veterinarju, ki bo opravil klinični pregled in vso potrebno diagnostiko (pregled krvi, rentgensko slikanje …). Ob postavitvi diagnoze osteoartritisa se moramo zavedati, da artritisa ni mogoče pozdraviti, ampak lahko le ublažimo znake in se ga naučimo obvladovati.

Tudi pri terapiji ni samo ene rešitve, ampak je sestavljena iz različnih pristopov: sprememba prehrane, protibolečinska zdravila, prehranski dodatki, akupunktura in fizioterapija ter prilagoditev doma in opreme.

1.Sprememba prehrane

Primerna teža je zelo pomembna pri obvladovanju artritisa, zato je v primeru, da je mačka predebela, pomembna sprememba prehrane – na voljo je komercialna dieta, ki je namenjena hkrati izgubi telesne teže in zagotavlja izboljšanje gibljivosti sklepov, saj vsebuje prehranske dodatke, ki podpirajo izgradnjo hrustanca ter nastanek sklepne tekočine.

2.Protibolečinska terapija

Svetuje se uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki imajo protibolečinski in protivnetni učinek. V določenih primerih se namesto teh zdravil predpiše kortikosteroide, ki imajo močan protivnetni učinek.

3.Prehranski dodatki

Na tržišču je mnogo prehranskih dodatkov, ki so namenjeni podpori pri osteoartritisu. Njihovo delovanje temelji na protivnetnem učinku, pomagajo pri izboljšanju presnove hrustanca in sklepne ovojnice, upočasnijo razgradnjo hrustanca, izboljšajo preskrbo sklepa s krvjo … Kot učinkoviti dodatki so se izkazali tisti, ki vsebujejo glukozamin, hondroitin sulfat, vražji krempeljc …, prav tako pri artritisu dostikrat dosežemo dobre rezultate z uporabo CBD-ja ali palmitoiletanolamida (PEA).

4.Dodatne terapije

Dobre rezultate pri blaženju bolečine se lahko doseže z akupunkturo, s kiropraktiko, z masažo in s fizioterapijo. Mački so včasih malce bolj specifični pri sodelovanju, ampak se jih pogosto da pripraviti, da se lahko terapije izvajajo.

Na voljo so tudi že druga zdravila, aplicira se jih enkrat mesečno in v telesu spodbudijo nastanek protiteles. Ta protitelesa delujejo tako, da prepoznajo proteine, ki sodelujejo pri nastajanju bolečine, se nanje vežejo in s tem zmanjšujejo njen nastanek. Obstajajo so tudi še druga zdravila, ki jih lahko mačka jemlje doživljenjsko. O vsaki uporabi zdravil se seveda pogovorite s svojim veterinarjem.

5.Prilagoditev doma in opreme

z nekaj enostavnimi spremembami doma lahko izboljšate kvaliteto življenja mačke z osteoartritisom. Na voljo naj imajo mehka ležišča, dvignjene posodice za hrano in vodo (v višini komolcev), nedrsečo talno podlago ter rampo/lestev za dostop do višjih površin.

6.Pogosto se skrbniki sprašujejo, ali bi lahko kaj naredili, da bi preprečili nastanek osteoartritisa

Najboljša preventiva je kvalitetna prehrana od rojstva naprej, ohranjanje dobre kondicije in primerne telesne teže ter zadostno gibanje in preprečevanje poškodb. Če pa se osteoartritis pojavi, pa je pomembno, da z veterinarjem in drugimi strokovnjaki naredimo vse, da bo imela mačka dolgo, veselo ter udobno življenje brez bolečin.