Obolenje spodnjega dela sečil mačk

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

Pogosta težava notranjih mačkov je obolenje spodnjega dela sečil mačk (FLUTD), kar opisuje težave z mehurjem in sečnico, ki so lahko posledica zelo raznolikih vzrokov. Pogosto se v veterinarski ambulanti oglasijo zaskrbljeni skrbniki mačk, ki opazijo, da je mačka začela urinirati na nenavadnih mestih – ob stranišču, na mačji postelji, na kavč, na posteljo …

Razlog za to je lahko vedenjski, o tem je že pisala Pšenica Kovačič v članku Izločanje izven stranišča. Pogosto pa je razlog zdravstveni, naj si bo to posledica urolitiaze, obstrukcije sečnice, vnetje ali cistitis.

Čeprav se lahko FLUTD pojavi pri katerikoli starosti, so bolj predisponirane predebele mačke srednjih let, ki se malo gibljejo, uporabljajo notranje stranišče, so izključno notranje ali imajo le občasen izhod v naravo ter jedo suho hrano. Pogosto se lahko FLUTD pojavi mački, ki živi v gospodinjstvu z več mačkami, velik faktor je tudi stres – tako okoljski kot čustveni ali velike spremembe v dnevni rutini.

Čeprav se lahko FLUTD pojavi pri katerikoli starosti, so bolj predisponirane predebele mačke srednjih let, ki se malo gibljejo, uporabljajo notranje stranišče, so izključno notranje ali imajo le občasen izhod v naravo ter jedo suho hrano.

Kako lahko prepoznamo, da ima mačka težave s sečili?

  • oteženo uriniranje,
  • uriniranje manjših količin urina,
  • zelo pogosto uriniranje in dolgotrajna priprava na uriniranje,
  • oglašanje ob uriniranju,
  • intenzivno lizanje okrog zunanjega spolovila,
  • uriniranje izven mačjega stranišča,
  • krvavo obarvan urin.

Če opazite katerega izmed zgoraj opisanih kliničnih znakov, se hitro odpravite do veterinarja. Potrebno bo pregledati urin (doma se lahko ujame tako, da iz mačjega stranišča odstranimo pesek, ga umijemo in vanj damo na eno mesto natrgane papirnate brisače.

Ko vidimo, da gre mačka urinirat, urin potegnemo v brizgo in ga čim prej spravimo do veterinarja), kjer bodo opravili pregled urina, ultrazvočne in po potrebi še rentgenske preiskave ter pregled krvi.

Priporočamo tudi: Krvodajalstvo pri živalih

Vzroki za FLUTD

1. Urolitiaza

V mehurju lahko nastanejo sečni kamni, vzrokov za to je več. Mačke imajo močno koncentriran in bolj kisel pH urina, predvsem kadar je prisotnih več mineralov oz. določeni manjkajo. Za to je lahko vzrok v prehrani, vnetju ali infekciji, v količini popite vode, v zdravilih ali genetiki. Natančen vzrok za nastanek kamnov ni znan, najverjetneje se v večji količini prisotni minerali začnejo združevati v manjše kristale, ki se nato združijo v kamen. Nato se okrog nalagajo plasti in kamen se počasi veča. V mehurju so lahko le zelo drobni kristali, ki se kažejo kot pesek. Ti kristali se lahko z drugimi celicami zlepijo v čep, ki zamaši sečnico.

Pri mačkah so kamni najpogosteje sestavljeni iz magnezij-amonijevega fosfata (z drugim imenom struvitni kamni) in kalcijevega oksalata. Terapija je odvisna od vrste – pri struvitnih kamnih je pogosto dovolj za raztopitev kamnov dietna hrana, pri kalcijevem oksalatu pa z dieto ne moremo raztopiti kamnov, zato je vedno potrebna operacija.

2. Obstrukcija sečnice

Do obstrukcije sečnice pride, kadar manjši sečni kamen ali čep zaustavi pretok urina v sečnici. To je življenjsko ogrožajoče stanje, saj mačke ne zmorejo izločati urina, kar pomeni, da se vse snovi, ki bi se morale izločiti, zadržujejo v organizmu. Pogosteje se pojavi pri mačjih samcih, ki imajo že fiziološko ožjo in daljšo sečnico. Sprva mačke poskušajo pogosteje urinirati, vendar je uriniranje onemogočeno ali urin izhaja le po kapljicah. Obstrukcija sečnice je lahko zelo boleča in mačke se ob poskusu uriniranja močno oglašajo. Pogosto skrbniki zamešajo poskušanje uriniranja z nezmožnostjo izločanja blata.

Zaradi zaostajanja toksinov v telesu postanejo mačke depresivne, nimajo apetita, bruhajo, prisotna je diareja, nepravilno delovanje srca, v skrajnem primeru nastopi koma in smrt, najkasneje v treh dneh obstrukcije, lahko že prej. Če opazite katerega izmed zgoraj naštetih znakov, je nujen takojšen obisk veterinarja, kjer se žival hospitalizira, stabilizira in sprosti sečnico, ali tako, da se s katetrom potisne kamen nazaj v mehur ali z operacijo, kjer kamen kirurško odstranijo.

3. Vnetje sečil

Vnetje sečil lahko povzročijo bakterije, glivice, paraziti ali celo virusi, vendar so med povzročitelji najpogostejše bakterije, vendar redkeje kot si mislimo. Pogosto je lahko vzrok bakterijske infekcije neki drug razlog, kot so recimo kamni v mehurju ali sladkorna bolezen. Pri mlajših mačkih je infekcijski vzrok v manj kot 5 % povzročitelj FLUTD, saj kislost in skoncentriranost urina pogosto preprečuje razvoj okužbe.

Pri starejših mačkih se zaradi pridruženih bolezni, kot je kronična bolezen ledvic in sladkorna bolezen, skoncentriranost in kislost urina zmanjša, vendar se s tem poveča tveganje za razvoj infekcije. V praksi je vnetje spodnjega urinarnega trakta pogosto posledica nastanka sečnih kamnov, zato moramo morebitne sečne kamne diagnosticirati in zdraviti. Če tega ne storimo in zdravimo samo okužbo z antibiotiki, se vnetje ne bo pozdravilo, morda se bo celo razvila rezistenca na antibiotike.

Do obstrukcije sečnice pride, kadar manjši sečni kamen ali čep zaustavi pretok urina v sečnici. To je življenjsko ogrožajoče stanje, saj mačke ne zmorejo izločati urina, kar pomeni, da se vse snovi, ki bi se morale izločiti, zadržujejo v organizmu.

4. Idiopatski cistitis

Idiopatski cistitis je pogosto diagnoza, ki jo postavimo pri mačkih, mlajših od 10 let, ko izključimo zgoraj opisane težave pri spodnjem delu sečil pri mačkah, po raziskavah je kar 2/3 vzrokov za FLUTD v idiopatskem cistitisu.

Pogost vzrok zanj je stres in sprememba hrane, zmanjšana obrambna funkcija v mehurju (mukozna plast, sestavljena iz glikozaminoglikanov, se stanjša, zato lahko pride do nastanka ulkusov in vnetja). Zaradi stalne izpostavljenosti stresu lahko pride do nevrološke stimulacije in lokalnega vnetja ter bolečine. Bolj podvržene cistitisu so tudi strogo notranje mačke, ki nimajo dovolj miselne in fizične stimulacije ter mačke, ki živijo v večji skupini mačk.

Do diagnoze intersticijski cistitis se pride po tem, ko se izključijo že zgoraj opisane težave spodnjega dela sečil. Najpomembnejše pri obvladovanju cistitisa je prilagoditev prehrane (suho hrano se v večji meri zamenja z mokro), zmanjšanje stresa (največja težava je ugotoviti, kaj povzroča stres – so to druge živali, ljudje, spremembe v okolju, prehrani), izboljšanje kvalitete življenja strogo notranjih mačk (sprehodi na oprsnici, izdelava mačjaka, interaktivno hranjenje …) ter dodajanje primernih prehranskih dodatkov (glikozaminoglikanov).

Dobre izkušnje pri zmanjševanju stresa imamo tudi z uporabo sintetični feromonov v obliki razpršila ali difuzorja. Antibiotična terapija pri intersticijskem cistitisu ni potrebna, vendar je potrebno v akutni fazi poskrbeti za protibolečinsko terapijo, saj je to zelo boleče stanje.

Zelo pomembno pri vseh težavah s spodnjimi sečili pri mački je, da mačke zaužijejo dovolj vode, saj s tem nastane dovolj urina in je izločanje dovolj pogosto.

Kaj lahko stori vsak skrbnik mačke, da prepreči pojav FLUTD?

Ena možnost je, da se suha hrana zamenja z mokro, saj s tem žival zaužije več tekočine. Pri mačkah se pogostost pitja poveča, če ponudimo vodo v različnih posodah in lokacijah, izogibamo se postavljanju posod za hrano in vodo skupaj, prav tako ne v bližini mačjega stranišča. Priporoča se uporaba keramičnih posod, prav tako mačke rajši pijejo iz širokih in nizkih posod – zato, da imajo pregled nad dogajanjem ter da se z brki ne dotikajo posode.

Nekatere mačke raje pijejo tekočo vodo, zato se jim lahko postavi tudi mačja fontana – posoda, kjer se voda pretaka in je s tem za mačke bolj zanimiva. Pomembno je tudi, da ima mačka možnost uriniranja v čistem stranišču, ki je postavljeno na mirni lokaciji. Če imate več mačk, mora biti tudi ustrezno število mačjih stranišč (vsaj toliko, kolikor je mačkov). Velikokrat je lahko vzrok težav tudi konflikt z drugimi mački v gospodinjstvu. To je včasih enostavno opaziti, v določenih primerih pa bolj zahtevno in zahteva poglobljeno opazovanje obnašanja in sobivanja mačkov.

Slovarček:

FLUTD: feline lower urinary tract disease
Idiopatski: bolezen, za katero točnega vzroka nastanka ne poznamo.
Urolitiaza: nastajanje kamnov v ledvicah, mehurju in/ali sečnici.
Cistitis: vnetje mehurja.