Mačje dobrine

Avtor članka: Pšenica Kovačič
Deli s prijatelji

Za nas je dobrina vse, kar je namenjeno zadovoljevanju mačjih potreb. Prirejeno in poenostavljeno po hierarhiji potreb po Maslowu delimo potrebe mačk na:

  • Biološke potrebe
  • Potrebe po varnosti
  • Potrebe predvidljivega varnega okolja
  • Potrebe po fizični, mentalni in socialni stimulaciji

1. Dobrine za zadovoljevanje bioloških potreb

Osnovne biološke potrebe so prehranjevanje, pitje, sesanje, iztrebljanje, parjenje in počitek. Zadovoljevanje teh potreb je za mačke temelj za golo preživetje, kronični manko zaradi nezadovoljenih potreb pa vodi v njihove bolezni, shiranost in smrt.

Mačka potrebuje več virov vode, več virov hrane, prostor za iztrebljanje, odmaknjen od točk za hranjenje in pitje, sesni mladiči morajo imeti zagotovljeno gnezdo.

Parjenje mačk se odsvetuje zaradi že zdaj prevelikega števila mačk in premalo odgovornih domov zanje, zato sta priporočljivi sterilizacija in kastracija, kot trenutno najbolj humani metodi za preprečevanjem neželenih legel in posledično prevelike številnosti mačk. Poleg tega pa mačka potrebuje tudi zavetje, ki jo ščiti pred vremenskimi vplivi, kot so ekstremne temperature, padavine in veter. Notranjim mačkam pa je treba zagotoviti še primerno količino dnevne svetlobe in svežega zraka, to je primerno mikroklimo.

Viri vode so za mačke voda v posodicah ali fontanah in deževnica. Viri hrane so lahko tudi skriti po prostoru ali ponujeni v interaktivnih igračah. Gnezdo mora biti v toplem varnem mirnem kotičku, zavetje pa dovolj veliko, da lahko vsebuje vse potrebne dobrine glede na število osebkov, in dovolj veliko za udoben počitek in spanec vsaj ene mačke.

2. Zadovoljevanje potrebe po varnosti in dostopnosti dobrin

Če mačka nima občutka varnosti, ne moremo govoriti o dobrobiti, tudi če ima to po standardih zagotovljeno. Prvi del osebne varnosti je splošno dobro počutje, pri čemer ima mačka vsaj navidezno kontrolo nad svojimi aktivnostmi in izbiro, kje v prostoru jih želi izvajati. Mačka se dobro počuti v obvladljivem znanem prostoru, zato je z večjimi spremembami ali posegi v domu oz. bazičnem okolju velikokrat preobremenjena. Med drugim to pomeni tudi, da v mačko nikoli ne drezamo, če nam ni dala dovoljenja za tako interakcijo.

Drugi del je dostopnost do dobrin. Dobrine morajo biti številne, razpršene, ločene, dostopne in premišljeno umeščene v prostor. Pri tem veja pravilo: ena mačka ima dve dobrini, dve mački imata tri dobrine ali še bolje dve mački imata štiri dobrine …

Kaj vse so dobrine? Omenili smo hrano, vodo, wc in zavetje. Lahko pa govorimo še o praskalnici, plezalnici, razgledovalnici, počivalnici, spalnici in skrivalnici ali bolj po domače o praskalnikih, visokih površinah in ležiščih.

3. Zadovoljevanje potrebe po predvidljivem varnem okolju

Velikega pomena je mačjetesno, za mačke varno okolje, kar pa je glede na mačjo spretnost nedosegljiv ideal. Torej se potrudimo, da okolje priredimo v čim bolj varen, optimiziran dom. Šolski primer nevarnosti za mačke so okna, odprta »na kip«, goreče sveče in nezamreženi balkoni stolpnic. Prostor za mačke mora biti torej zanje varen, zaščiten in miren, rutina in dobrine pa morajo biti stabilne in v časovnem okviru predvidljive.

Rutino vzpostavimo z različnimi izdelki, kot so zaščita za okna, za vtičnice, mreža za balkon, zagozda za vrati, zaščita na štedilniku, umik čistil … s tem pripravimo zase in za mačko bolj brezskrbno in prijetnejše sobivanje.

4. Dobrine za zadovoljevanje potreb po fizični, mentalni in socialni stimulaciji

Vse omenjene stopnice nas vodijo na vrh samoaktualizacije mačke, kar pa ni noben nadstandard, temveč njena osnova pravica, da lahko izraža svoje naravne potrebe in vedenje.

Mačke so športniki, pravi akrobati, atleti; njihov gibalni aparat je namenjen obsežnim hitrim eksplozivnim gibom. Niso pa vzdržljivostne živali, zato so njihove športne seanse kratke, a sladke. V osnovi ni lenih in neradovednih mačk, takšne so postale zaradi osiromašenega (notranjega) okolja in neaktivnega življenja. Če imamo izključno notranjo mačko, pa je zanjo nujna miselno-gibalna telovadba, pri kateri lahko izvaja vedenje, kakršno so hoja, tek, plezanje, skoki, kotaljenje, plazenje ….

Kot pripomoček za to lahko uporabimo kar naše ali mačje pohištvo, različne igračke, lahko smo izvirni pri izbiri ovir in drugih predmetov. Ne smemo pa zanemariti, da mačke odlično rešujejo probleme tudi samostojno, zato jim moramo omogočiti tudi mentalno zaposlitev z delom z nosom, pri čemer iščejo zelišča ali hrano, z interaktivnimi igračkami ali s skupno aktivnostjo učenja trikcev.

Mačke niso samotarke, so le samostojne in samozadostne. Odkar so se nam v neolitiku približale, ne bivajo več kot samotarskega načina življenja. So pa selektivno družabne. To ne pomeni, da nimajo potreb po družbi, temveč da prijateljstvo ni vedno mogoče in da je združevanje pri njih včasih dolgotrajnejše.

Če ste veliko odsotni od doma, pa se zavedajte, da je družba za mačko izjemnega pomena, saj ji daje občutek varnosti, hkrati pa je tako dolgčas manjkrat na sporedu. Najbolje je zato posvojiti že spoprijateljen mačji par, pa čeprav to ni nujno garancija za večno prijateljstvo, a je to vsekakor za vse lažji začetek novega skupnega življenja.

Mačka ni žival, ki bi si jo človek omislil, ker nima časa za psa. Poleg tega ni dovolj, da za mačko obogatiš prostor z enim praskalnikom, wc-jem ter vodo in hrano v nekem kotu stanovanja. To je komaj zadostno.

Optimizacijo prostora dosežemo z opazovanjem mačke v njem in prirejanjem tega prostora tako, da vanj umeščamo dobrine za njene potrebe in navade v kompromisu s samim seboj. Mačka je sicer zahteven družabnik, a recept za srečno sobivanje je preprost – bolj jo upoštevaš, bolj je tvoja.