Mišica psoas – ključna pri konju in jahaču

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Kljub temu da smo si s konji na prvi pogled zelo različni, smo si na antomskem nivoju pravzaprav zelo podobni. Naše roke so sestavljene iz istih elementov kot konjeve sprednje noge (z izjemo ključnice), oboji imamo sedem vratnih vretenc. Naš skelet premikajo mišice, ki se nahajajo na enakih mestih in imajo enake funkcije.

Ena izmed mišic, ki je absolutno bistvenega pomena pri gibanju, drži in zdravju obeh vrst, je globoka ledvena mišica, mišica psoas, ki povezuje hrbet, medenico in noge ter predstavlja osrednjo »mišico centra«.

Mišica centra, stabilnosti in čustvovanja

Mišica psoas je v zadnjih desetletjih dobila več pozornosti, kot marsikatera druga mišica. Izraz psoas pogosto uporabljamo kot skupni pojem za mišici psoas minor in psoas major, včasih pa se zraven šteje še mišica iliacus. V tem primeru skupino označujemo kot iliopsoas kompleks. Vse tri mišice se nahajajo ena zraven druge in opravljajo zelo podobne naloge, zato lahko o njih govoimo kot o funkcionalni celoti. Kljub temu da je psoas v anatomskih učbenikih označena kot upogibalka kolka, je mnogo več kot to. Je naša najpomembnejša mišica centra, saj se za razliko od trebušnih mišic dejansko nahaja v centru našega telesa. Je edina mišica, ki povezuje hrbet in noge, saj poteka od zadnjih prsnih in ledvenih vretenc, preko medenice in se pripenja na notranjo stran zgornjega dela stegnenice. Zaradi svojega unikatnega položaja je nepogrešljiva pri stabilizaciji hrbtenice in je pogosto povezana s težavami spodnjega dela hrbta.

Mišice psoas sicer ne vidimo navzven in jo zelo težko zatipamo (če nismo izkušen terapevt), vendar se njeno zdravje neposredno odraža na naši drži, funkcionalnosti naše medenice in naši sposobnosti doseganja neodvisnega sedišča na konju. Poleg tega je mišica psoas povezana tudi z našim čustvenim stanjem, saj botruje nekaterim fizičnim reakcijam, povezanimi z globokim čustvovanjem. Tudi v konjevem telsu ima psoas precej podobno funkcijo. Prav tako poteka od zadnjih prsnih in ledvenih vretenc preko medenice do stegnenice in je upogibalka kolka. Zelo pomembno vlogo igra pri zbranosti, preskakovanju ovir, pospeševanju in še marsičem drugem. Tudi pri konju lahko mišico psoas zatipamo le posredno, o njenem zdravju pa lahko sklepamo iz konjeve drže, atletske sposonbosti in funkcionalnosti njegove medenice.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.