Katja Porenta

EEBW manualna terapevtka za konje

Storitve

Manualne terapije, manipulacija fascije in “body work” za konje

Katja Porenta

Avtorski članki

Trije vidiki manualne terapije

Manualna terapija je izraz, ki se nanaša na vsako obilko terapije, pri

Baza vratu – pozabljeni element zbranosti

Ker konjevo telo ni ustvarjeno za nošenje jahača, je umetnost jahanja mnogo

Dry needling ali suho zbadanje

Poklic manualnega terapevta zahteva nenehno željo po novem znanju, saj se različni
Mišica psoas

Mišica psoas – ključna pri konju in jahaču

Kljub temu da smo si s konji na prvi pogled zelo različni,

Problem modernih vratov

Konjev vrat je izjemno kompleksen del njegovega telesa, ki igra pomembno vlogo
Dresurno jahanje kdaj smo pripravljeni na višji nivo

Kdaj smo pripravljeni za višji nivo?

Eden izmed bolj zabavnih izzivov pri delu s konji je napredovanje do

Jeseni poskrbimo za zdravje konja in jahača

Dnevi postajajo vse krajši, noči vse bolj mrzle, tekmovalna sezona pa se
Rebra in dihanje

Rebra, dihanje in povezava z gibalnim aparatom

Ko se pogovarjamo o tipičnih težavah konj, se najpogosteje osredotočamo na njegov
Konj, masaža, sklepi, težave

Masaža za pomoč pri težavah s sklepi

Težave s sklepi so izjemno pogoste tako pri športnih kot rekreativnih konjih.
Konjeva drža, trening in jahač

Na konjevo držo ne vplivata le trening in jahač

Cilj vsakega izobraženega jahača je, konja s pomočjo pravilnega treninga razviti v
Povijanje konjvih nog

Ali povijanje konjevih nog med treningom lahko škoduje?

Tetive upogibalke konjevih nog so zelo učinkovite, a hkrati občutljive strukture. Poškodbe
Kastracijska brazgotina

Kako velike težave lahko povzroča kastracijska brazgotina?

Kastracija žrebcev je eden izmed bolj rutinskih posegov pri konjih. Kljub temu
Nalagam....

Katja Porenta

EEBW manualna terapevtka za konje

Kot velja za mnogo deklet v prednajstniškem obdobju, sem bila tudi jaz ena tistih, ki so jih konji popolnoma obnoreli. Pri desetih letih sem začela obiskovati jahalno šolo in kar naenkrat se je moj svet čisto spremenil. Če je šlo za konje, ni bil problem vstati ob petih zjutraj in odkolesariti do ljubljanskega hipodroma. Če je šlo za konje, ni bil problem izpustiti počitnice na morju ali zapraviti vso žepnino v konjeniški trgovini. Starši so seveda verjeli, da gre le za razvojno fazo, ki bo prej ko slej minila. A kako zelo so se motili. Moja faza obsedenosti s konji še vedno traja in jo bom najverjetneje s seboj nesla v grob.

V poznih najstniških letih, ko sem že bila ponosna lastnica svojega prvega konja, z imenom Er, sem začela konje prepoznavati ne le kot hobi, temveč kot življenjsko pot. In ker je imel moj senior številne zdravstvene težave, sem prebrala vse knjige in članke, ki sem jih kje našla, in iskala vse mogoče poti, da bi mu pomagala. Pri tem so me najbolj prevzele masažne tehnike, saj sem Eru prav z njimi pomagala do prožnejšega gibanja ob težavah, ki jih je imel s sklepi. Potem pa sem se, kakor hitro mi je uspelo s študentskim delom dovolj zaslužiti, podala v Anglijo, da sem v mednarodno priznani šoli Equinology Inc. pridobila naziv manualna terapevtka za konje (Equine Bodyworker).

Ob vrnitvi v Slovenijo sem začela svoje na novo pridobljeno znanje s pridom uporabljati v praksi. Ker pa sem pri svojem delu naletela na še več možnosti za različna usposabljanja v tujini, tako v obliki organiziranih tečajev kot v obliki prakse pri strokovnjakih s področja veterine, fizioterapije in osteopatije, in sem to tudi izkoristila, mi je uspelo svojemu delu dodati celo paleto različnih modalitet, kot so terapija miofascialnih prožilnih točk (trigger point therapy), miofascialna masaža, mobilizacijske in manipulacijske tehnike, suho iglanje (dry needling) in tehnike aktivne fizioterapije. Po nekaj letih pa sem končala še izobraževanje za terapevta športne masaže za ljudi.

Moje zanimanje za gibanje konj je preraslo v pravo strast za biomehaniko, ki je še vedno ena mojih najljubših tem. Pravilno gibanje konja pod jahačem sem imela priložnost raziskovati na dvomesečnem izobraževanju pri inštruktorici akademske umetnosti jahanja Ylvie Fros, na katerem sem tehnike aktivne fizioterapije podkrepila še z načeli klasične dresure.

Moje razumevanje konjevega telesa in povezanosti pravilnega gibanja in fizioterapije pa se je popolnoma spremenilo, ko sem se srečala z delom Anatomy Trains Thomasa Myersa. Poznavanje vezivnega tkiva oziroma fascij in razumevanje njihove vloge pri biomehaniki je dalo mojemu delu novo dimenzijo, to znanje pa sem imela priložnost še poglobiti na tridnevnem simpoziju o fasciji in njenem vplivu na konjevo držo, ki sta ga vodila pokojni dr. Kerry Ridgway in Manolo Mendez.

Od leta 2014 tesno sodelujem z inštruktorico jahanja Aljo Kisilak in skupaj pripravljava seminarje in izobraževanja na katerih poudarjava pomen biomehansko pravilnega treninga konj za ohranitev njihovega zdravja.

Leta 2018 sem začela sodelovati tudi z organizacijo Equitopia – v vlogi glavne manualne terapevtke. Sodelujem na njihovih mednarodnih izobraževalnih dogodkih in pripravljam izobraževalne vsebine za njihovo spletno platformo. Tako sem v okviru te organizacije leta 2018 delovala kot manualna terapevtka v New Yorku, v Kaliforniji, Tokiu in na Hokaidu, kjer sem imela ob predavanjih in seminarjih priložnost delati tudi z nekaj najbolj obetavnimi konji v galopskem športu.

Trdno verjamem, da je mogoče doseči pozitivne spremembe v konjeniškem svetu, in sicer z izobraževanjem jahačev in lastnikov konj, to pa je mogoče le s povezovanjem strokovnjakov.

Prepričana sem, da je za ohranjanje zdravja konj bistveno ekipno delo in da je manualna terapija le košček te sestavljanke. Če želimo konja obravnavati celostno in mu zagotoviti optimalne možnosti za telesni in duševni razvoj, pa moramo poskrbeti za vse njene koščke – poskrbeti moramo za primerno okolje, zdrava kopita, kvalitetno opremo, ustrezno prehrano in zdrav trening.

Moje pridobivanje kompetenc

Zakaj postati naročnik?

0 +
Avtorskih člankov
0 +
Zadovoljnih naročnikov
0 +
dogodkov letno

Prednosti naročnikov

Ōkami enomesečna naročnina
€6,90 / mesec
Neomejen dostop do vseh člankov v obdobju zakupljene naročnine
Popust na izobraževalne vsebine v obdobju zakupljene naročnine
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 40€
Ōkami letna naročnina
€69 / leto
2 meseca brezplačna naročnina
Neomejen dostop do vseh člankov
Akcijske popuste na izobraževalne vsebine in izdelke v trgovini
Bon za ugodnosti pri storitvah naših strokovnjakov
Brezplačna poštnina na enkratni nakup