Katja Porenta

EEBW manualna terapevtka za konje

Storitve

Manualne terapije, manipulacija fascije in “body work” za konje

Katja Porenta

Avtorski članki

metode dela s konjem

Drugačne metode dela s konjem

Besedilo obravnava različne metode dela s konji, ki so postale priljubljene v
dominanca okončin

Dominanca okončin – je moj konj levičar ali desničar?

Vsak konj lahko bodisi levičar bodisi desničar, kar vpliva na njegovo gibanje
Jahačeva medenica

Jahačeva medenica

Pravilen položaj jahačeve medenice je ključen pri vzpostavljanju učinkovite komunikacije med jahanjem.
čeljustni sklep pri konju

Majhen sklep, velike težave – kako čeljustni sklep vpliva na celotno telo

Članek obravnava pomembnost čeljustnega sklepa pri konjih, ki je pogosto prezrt, vendar
uporaba biča pri jahanju

Kako boleča je uporaba biča?

Število živčnih končičev v konjevi koži večje kot pri človeku, kar pomeni,
srečen konj

Ali je moj konj srečen?

Vsi lastniki si želimo, da bi bili naši konji srečni, motivirani za
krma za konje

Ali položaj hranjenja vpliva na konjevo držo?

Majhne spremembe imajo lahko velik vpliv na konjevo počutje, držo in atletsko

Manualna terapija za žrebeta

Opazovanje žrebička med gibanjem je pravi balzam za dušo. Njegova elastičnost, radovednost
Kaj je kraniosakralna terapija - lobanjske kosti

Kaj je kraniosakralna terapija?

Kraniosakralna terapija za konje je dopolnilna terapija-modaliteta, ki je pri konjih izjemno
Eksplozivno vedenje je lahko izjemno nevarno

So za eksplozivno vedenje krivi živci?

Nepredvidljivo vedenje je pri konjih lahko izjemno nevarno, še posebej, kadar do

Zakaj moj konj stresa z glavo?

Predstavljajte si, da se nadvse veselite sproščujoče ure v sedlu. Konja osedlate
Delo v hrib koristi konju

Delo v hrib

Delo v hrib ima mnoge koristi za konjevo atletsko spososbnost, če se
Nalagam....

Katja Porenta

EEBW manualna terapevtka za konje

Kot velja za mnogo deklet v prednajstniškem obdobju, sem bila tudi jaz ena tistih, ki so jih konji popolnoma obnoreli. Pri desetih letih sem začela obiskovati jahalno šolo in kar naenkrat se je moj svet čisto spremenil. Če je šlo za konje, ni bil problem vstati ob petih zjutraj in odkolesariti do ljubljanskega hipodroma. Če je šlo za konje, ni bil problem izpustiti počitnice na morju ali zapraviti vso žepnino v konjeniški trgovini. Starši so seveda verjeli, da gre le za razvojno fazo, ki bo prej ko slej minila. A kako zelo so se motili. Moja faza obsedenosti s konji še vedno traja in jo bom najverjetneje s seboj nesla v grob.

V poznih najstniških letih, ko sem že bila ponosna lastnica svojega prvega konja, z imenom Er, sem začela konje prepoznavati ne le kot hobi, temveč kot življenjsko pot. In ker je imel moj senior številne zdravstvene težave, sem prebrala vse knjige in članke, ki sem jih kje našla, in iskala vse mogoče poti, da bi mu pomagala. Pri tem so me najbolj prevzele masažne tehnike, saj sem Eru prav z njimi pomagala do prožnejšega gibanja ob težavah, ki jih je imel s sklepi. Potem pa sem se, kakor hitro mi je uspelo s študentskim delom dovolj zaslužiti, podala v Anglijo, da sem v mednarodno priznani šoli Equinology Inc. pridobila naziv manualna terapevtka za konje (Equine Bodyworker).

Ob vrnitvi v Slovenijo sem začela svoje na novo pridobljeno znanje s pridom uporabljati v praksi. Ker pa sem pri svojem delu naletela na še več možnosti za različna usposabljanja v tujini, tako v obliki organiziranih tečajev kot v obliki prakse pri strokovnjakih s področja veterine, fizioterapije in osteopatije, in sem to tudi izkoristila, mi je uspelo svojemu delu dodati celo paleto različnih modalitet, kot so terapija miofascialnih prožilnih točk (trigger point therapy), miofascialna masaža, mobilizacijske in manipulacijske tehnike, suho iglanje (dry needling) in tehnike aktivne fizioterapije. Po nekaj letih pa sem končala še izobraževanje za terapevta športne masaže za ljudi.

Moje zanimanje za gibanje konj je preraslo v pravo strast za biomehaniko, ki je še vedno ena mojih najljubših tem. Pravilno gibanje konja pod jahačem sem imela priložnost raziskovati na dvomesečnem izobraževanju pri inštruktorici akademske umetnosti jahanja Ylvie Fros, na katerem sem tehnike aktivne fizioterapije podkrepila še z načeli klasične dresure.

Moje razumevanje konjevega telesa in povezanosti pravilnega gibanja in fizioterapije pa se je popolnoma spremenilo, ko sem se srečala z delom Anatomy Trains Thomasa Myersa. Poznavanje vezivnega tkiva oziroma fascij in razumevanje njihove vloge pri biomehaniki je dalo mojemu delu novo dimenzijo, to znanje pa sem imela priložnost še poglobiti na tridnevnem simpoziju o fasciji in njenem vplivu na konjevo držo, ki sta ga vodila pokojni dr. Kerry Ridgway in Manolo Mendez.

Od leta 2014 tesno sodelujem z inštruktorico jahanja Aljo Kisilak in skupaj pripravljava seminarje in izobraževanja na katerih poudarjava pomen biomehansko pravilnega treninga konj za ohranitev njihovega zdravja.

Leta 2018 sem začela sodelovati tudi z organizacijo Equitopia – v vlogi glavne manualne terapevtke. Sodelujem na njihovih mednarodnih izobraževalnih dogodkih in pripravljam izobraževalne vsebine za njihovo spletno platformo. Tako sem v okviru te organizacije leta 2018 delovala kot manualna terapevtka v New Yorku, v Kaliforniji, Tokiu in na Hokaidu, kjer sem imela ob predavanjih in seminarjih priložnost delati tudi z nekaj najbolj obetavnimi konji v galopskem športu.

Trdno verjamem, da je mogoče doseči pozitivne spremembe v konjeniškem svetu, in sicer z izobraževanjem jahačev in lastnikov konj, to pa je mogoče le s povezovanjem strokovnjakov.

Prepričana sem, da je za ohranjanje zdravja konj bistveno ekipno delo in da je manualna terapija le košček te sestavljanke. Če želimo konja obravnavati celostno in mu zagotoviti optimalne možnosti za telesni in duševni razvoj, pa moramo poskrbeti za vse njene koščke – poskrbeti moramo za primerno okolje, zdrava kopita, kvalitetno opremo, ustrezno prehrano in zdrav trening.

Moje pridobivanje kompetenc

Zakaj postati naročnik?

0 +
Avtorskih člankov
0 +
Zadovoljnih naročnikov
0 +
dogodkov letno

Prednosti naročnikov

Ōkami enomesečna naročnina
€6,90 / mesec
Neomejen dostop do vseh člankov v obdobju zakupljene naročnine
Popust na izobraževalne vsebine v obdobju zakupljene naročnine
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 40€
Ōkami letna naročnina
€69 / leto
2 meseca brezplačna naročnina
Neomejen dostop do vseh člankov
Akcijske popuste na izobraževalne vsebine in izdelke v trgovini
Bon za ugodnosti pri storitvah naših strokovnjakov
Brezplačna poštnina na enkratni nakup