Kako deluje konjeva dlaka in kdaj ga je smiselno pokrivati

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Konje uvrščamo med sesalce, ki menjujejo dlako glede na letne čase. Na to vpliva več dejavnikov – prehrana in presnova, dolžina dneva, vrsta podnebja in delno tudi genetika. Vse to v telesu regulirajo hormoni in pomembno je, da pri tem njihovega delovanja nič ne moti. Zato je za harmonično delovanje telesa oziroma hormonov velikokrat ključno tudi harmonično stanje psihe.

Od nekdaj je veljalo, da se zdravje konja ocenjuje po videzu njegove dlake. Če se sveti in raste enakomerno, je to znak dobrega zdravja, predvsem zdravja prebavil. Če pa dlaka nima sijaja, raste slabo ali se cepi, je to alarm, da nekje v presnovi nekaj ne štima. Tudi konji, ki slabo menjajo dlako ali pa je celo ne menjajo, veljajo za bolne in/ali hormonsko neuravnovešene. Ena od bolj pogostih sodobnih bolezni, sploh pri starih konjih, kjer je eden od glavnih znakov močna rast in slabo menjanje zimske dlake, je Cushingov sindrom. Velikokrat je lahko vzrok za slabo stanje dlake tudi pomanjkanje ali neravnovesje določenih mikro- in makroelementov ali drugih hranil, kot so aminokisline oziroma beljakovine.

Proces menjave dlake se normalno začne ob daljšanju ali krajšanju dolžine dneva. Konji menjujejo dlako zelo postopoma, kar telesu omogoča postopno prilagajanje na spreminjajoče se vremenske razmere. Ob koncu poletnih dni po navadi že lahko opazimo, da začne poletna dlaka odpadati in spodaj počasi raste prva plast zimske dlake. Konjeva zimska dlaka je navadno večslojna, odvisno od pogojev iz okolja in od pasme. Na primer, islandski konji imajo puhasto podlanko, nato vmesno daljšo dlako in še zelo dolgo in močno krovno dlako, saj izhajajo iz zelo hladnega okolja.

Večinoma se konjeva dlaka zaradi dolgoletnega življenja na prostem prilagodi klimatskim razmeram določenega okolja. Se pa tudi zgodi, da nekateri toplokrvni športni konji kljub primerni stimulaciji ne razvijejo močne zimske dlake. Različni sloji zimske dlake ne služijo samo zaščiti pred mrazom, temveč tudi kot sistem odvajanja vode (ob nalivih). Pri tem dlaki pomaga tudi posebna maščoba na koži, ki v kombinaciji z dlako konju zagotovi pravi nepropusten dežni plašč.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.