Pristen stik kot pogoj za delo s konjem 2. del

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Čeprav se zdi vstopanje v pristen stik zelo abstraktno, pa vendar obstajajo konkretne metode, ki nam služijo kot smerokazi na tej poti. To je popotovanje vase, saj ko izstopimo iz pogojenega vedenja in razmišljanja, lahko opazimo, da je edino, na kar lahko zares vplivamo, naš um. Um je gospodar naših stanj in šele ko začnemo zavestno spreminjati svoje počutje in posledično svoje vedenje, bo povratna zanka v stiku oziroma odnosu z drugim sama od sebe poskrbela, da bomo dobili vrnjen drugačen odziv. Poenostavljeno povedano – to, kar sejemo, to žanjemo. Naša odgovornost je, da preberemo semena, ki jih želimo zasejati in poskrbimo za vzdrževanje pogojev, da ta semena vzklijejo in razvijejo svoje življenje.

Vzdrževanje notranjih stanj je nenehna skrb za ustvarjanje pravih pogojev, da vzklijejo prava semena. Seveda, ko enkrat vrt uredimo tako, da nam je lažje vzdrževati ugodne pogoje za rast nam ljubih rastlin, bo zagotovo lažje kot na samem začetku. Vendar je narava tega sveta takšna, da se vse nenehno spreminja, zato nič nikoli zares ne miruje. Vse je podvrženo razkroju in tega nihče ne more spremeniti in zato minljivih procesov ne smemo jemati osebno.

Soočiti se moramo z dejstvom, da če se bomo oprijemali stvari, ki so podvrženi naravnim procesom, bomo vedno znova globoko razočarani. Zakon narave nam veleva, da je potrebno pustiti tokovom, da tečejo. Skozi budno opazovanje lahko pridemo do razumevanja in sprejemanja teh osnovnih zakonov narave in izkušnja pristnega povezovanja s svetom okoli sebe nam pokaže, koliko lepote je na tej poti.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.

Kategorije

Sorodni članki

O avtorju/ici
neja-magdalenc

Neja Magdalenc

Akademska kiparka in inštruktorica