Razpoke in mehanske poškodbe kopit

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Konjeva kopita so izredno prefinjen mehanizem, ki dokazuje dovršenost naravnega inženiringa. Skozi milijone let evolucije so se razvila v formi in funkciji, ki konju omogočata vzdržljivost, hitrost ter okretnost, skozi desetine dnevno prehojenih kilometrov po različno zahtevni podlagi. Kopita se odlično prilagajajo različnim pogojem in terenom, njihova regenerativna sposobnost pa je izjemna, saj roževina nenehno raste. Skozi rast roževine se čistijo odpadne oziroma strupene snovi in kopitna kapsula srcu pomaga črpati kri po telesu. Vse to dokazuje, da so mehanizmi kopita tesno povezani in prepleteni z delovanjem ostalih mehanizmov v telesu, v dobrem ter slabem.

Mehanske poškodbe in razpoke seveda lahko nastanejo po nesreči, vendar je v večini primerov to mogoče predvsem  zato, ker sta roževina oziroma kopitna struktura že sama po sebi oslabljena. Poleg tega je velikokrat vzrok za nastanek takšnih poškodb tudi slabo uravnoteženo kopito (in posledično cel konj).

V nastale razpoke in druge poškodbe se lahko poleg tega še dodatno naselijo glivice, ki razžirajo keratin pod kopitno steno ter s tem šibijo njeno povezanost. Najpomembnejši del preventive in kurative za tovrstne poškodbe je torej uravnoteženo kopito, zdrav kopitni mehanizem ter ohranjanje močne kopitne strukture, ki se gradi od znotraj navzven.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.