Prehrana konj

Brez primerne prehrane telo ne more kvalitetno delovati, ne glede na to, za katero živalsko vrsto gre. Konji se seveda tukaj prav nič ne razlikujejo, kvečjemu nasprotno – prehrana konj je postala pomembna panoga, s katero se ukvarjajo strokovnjaki z različnih področij. Ker je tema obsežna in pogosto kontroverzna, se velikokrat zgodi, da je skrbnik konj zmeden ter ne ve, komu verjeti in kaj je pomembno, da njegov konj zaužije. Trg je poln različnih dodatkov, za katere proizvajalci trdijo, da so ključni za kvalitetno življenje, študij o učinkovitosti pa je premalo, da bi to potrdile. Pri izbiri dodatkov in sestavljanju jedilnika je treba biti previden, saj lahko konju povzročimo težave ali pa po nepotrebnem zapravimo večje količine denarja. Kaj, kdaj in kako hraniti je kompleksno ter odvisno od konja do konja, v tem članku pa bom poskusila pojasniti, na kaj je potrebno biti pozoren, ko sestavljamo jedilnik ter se odločamo za dodatke.

Kavdalni fermentatorji …

Rastlinojede živali so se z različnimi načini specializacije prebavil prilagodile na optimalni izkoristek rastlinske prehrane. Ena večjih prilagoditev je, da pri rastlinojedih živalih v prebavilih poteka proces fermentacije, tekom katerega mikrobi, ki so stalni prebivalci prebavil, iz voluminozne krme proizvajajo energijsko bogate produkte, kot so na primer hlapne maščobne kisline…

Ločimo sprednje (kranialne) in zadnje (kavdalne) fermentatorje, konji spadajo med slednje, saj pri njih proces fermentacije poteka v slepem ter v debelem črevesu. V konjevih prebavilih torej živi veliko število mikrobov, ki so prilagojeni na delo, ki ga opravljajo – na hrano, ki jo konj uživa. Zato se je treba kakršnih koli sprememb hrane lotiti postopoma, da se lahko mikrobi prilagodijo novim pogojem dela in ne pride do prebavnih težav.

Voluminozna krma torej predstavlja osnovno krmo za vse konje. Če imamo to možnost, bi morala biti konjem na voljo ves čas, v primeru, da te možnosti nimamo (ali da imamo konja s prekomerno telesno težo), pa je treba krmo polagati večkrat dnevno, z ne več kot nekajurnim razmikom med obroki. Poleg voluminozne krme (najboljša oblika je kvalitetno seno in paša) je seveda obvezno, da imajo konji na voljo ves čas svežo pitno vodo. To predstavlja najbolj grobo osnovo prehrane konj, ki pa ni nujno popolna prehrana.

Voluminozna krma torej predstavlja osnovno krmo za vse konje. Če imamo to možnost, bi morala biti konjem na voljo ves čas, v primeru, da te možnosti nimamo (ali da imamo konja s prekomerno telesno težo), pa je treba krmo polagati večkrat dnevno, z ne več kot nekajurnim razmikom med obroki.

Eva Tasič - prehrana konj - kvalitetna voluminozna krma

Voluminozna krma je osnovna krma za vse konje, najbolje je, če jo imajo na voljo ves čas. 

Je samo seno res dovolj?

Osnovna hrana konj v naravi so sveže rastline, večinoma različne vrste trav, dodatno pa obirajo še grmičevje in smukajo veje, če imajo dostop do njih. Rastline so tako glavni vir različnih hranilnih snovi, ki jih konjevo telo samo ni sposobno sintetizirati in med te spadajo tudi nekateri vitamini ter minerali. Vsebnost mineralnih snovi v rastlinah je odvisna predvsem od vsebnosti mineralnih snovi v zemlji, iz katere te rastline rastejo. Praktično nemogoče je torej, da bi lahko samo ena vrsta rastlin ali celo različne trave, ki rastejo na istem področju, pokrile celotno konjevo potrebo po mineralnih snoveh.

Pri konjih v naravi je ta težava rešena predvsem s tem, da se pasejo na različnih terenih, saj tekom iskanja hrane pokrijejo ogromne površine, s čimer se menja tudi sestava zemlje. Konji v naši oskrbi te možnosti žal nimajo. Poleg pomanjkanja raznolikosti krme za naše domače konje pa je težava tudi večinsko polaganje suhe krme, saj se s sušenjem trave nekatere pomembne hranilne snovi izgubijo. Tako je v senu v primerjavi s travo manj omega 3 maščobnih kislin, vitamina E, vitamina C in drugih. S konstantnim krmljenjem izključno suhe krme, sploh pa, če le-ta prihaja ves čas z istega travnika, bomo konju težko zagotovili oskrbo z mineralnimi snovmi, ki jih telo potrebuje za optimalen potek vseh procesov.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Prebava konj.

O tem več v nadaljevanju, zdaj pa najprej nekaj besed o izredno pomembni sestavi prehrane konj – soli. Spada v posebno kategorijo snovi, saj gre za edine minerale, za katere imajo konji razvito »lakoto« in sami nadomeščajo (ali pa se trudijo nadomestiti) izgube, oziroma skrbijo za ravnovesje, če imajo sol na voljo. Natrij in klor sta glavna minerala, ki sestavljata sol ter sta izredno pomembna za vzdrževanje ravnovesja v telesu. Izredno pomembna sta na primer za uravnavanje krvnega pritiska, prehajanje vode v in iz celic itd.

Konji v naravi bodo ob pomanjkanju soli lizali kamne in zemljo, ki je bogata z njo, podobno možnost morajo imeti tudi konji v oskrbi. Pogosto imajo konji v oskrbi na voljo razne lizalne kamne, katerih sestava je včasih samo sol, lahko pa so jim dodani tudi različni minerali ali primesi (kot zanimivost, himalajski soli daje rožnato barvo železo). V osnovi so bili kamni narejeni za govedo, ki ima bolj hrapav jezik v primerjavi s konji in z lizanjem lažje dobi zadostne količine soli, kljub temu pa lahko tudi konji, če imajo kamen ves čas na voljo, z njim pokrijejo osnovne dnevne potrebe po soli. Če imajo na izbiro razsuto (navadno kuhinjsko) sol ali pa lizalni kamen, pa bodo večinoma izbrali razsuto sol.

Eva Tasič - prehrana konj - kvaliteten krmni dodatek

Priporočljivo je, da se v krmo dodaja kvaliteten dodatek primerne mineralno-vitaminske mešanice. 

S konstantnim krmljenjem izključno suhe krme, sploh pa, če le-ta prihaja ves čas z istega travnika, bomo konju težko zagotovili oskrbo z mineralnimi snovmi, ki jih telo potrebuje za optimalen potek vseh procesov.

Mineralne mešanice, balanserji, posamični minerali

Zdaj torej vemo, da s hranjenjem samo suhe krme težko zagotovimo, da bodo konji dnevno dobili vse snovi, ki jih potrebujejo. Na tržišču je na voljo veliko število produktov, ki jih sestavljajo različne mešanice in razmerja raznih mineralov. Če vemo, da se sestava zemlje lahko zelo razlikuje na različnih območjih, potem lahko sklepamo, da ni nujno vsaka mešanica primerno dopolnilo za vsako suho krmo. Idealno bi bilo, da bi suho krmo analizirali in s tem ugotovili, kakšne sestave je, česa je v izobilju ter česa primanjkuje in na podlagi teh podatkov potem pripravili mešanico potrebnih mineralov.

To seveda s seboj potegne en kup nevšečnosti, pogosto se krmo kupuje od različnih dobaviteljev in tako testiranje ter ciljano dodajanje mineralov postane težavno. V tem primeru je priporočljivo, da se skrbnik o sestavi čim bolj podrobno pozanima pri dobavitelju krme ali pri drugih proizvajalcih krme v njegovi okolici in s pomočjo strokovnjakov na tem področju poišče najprimernejše dopolnilo za to določeno območje.

Za pokritje osnovnih prehranskih potreb je torej priporočljiva formula: voluminozna krma + sol + minerali + voda.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Ostali dodatki

Za pokritje osnovnih prehranskih potreb je torej osnovna formula: voluminozna krma + sol + minerali + voda. K temu je priporočljivo dodati tudi kvaliteten vir omega 3 maščobnih kislin, ki jih v suhi krmi primanjkuje in so pomembne pri poteku raznih vnetnih procesov. Zelo dober vir, s primernim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, je na primer laneno olje, ki ga lahko dnevno dodajamo konjevi prehrani. Poleg tega lahko v krmi primanjkuje tudi raznih vitaminov, kot je vitamin E (konji na paši večinoma pokrijejo dnevne potrebe po njem, v suhi krmi pa ga primanjkuje) in ga s kvalitetnim dodatkom lahko nadomestimo.

Zelo dober vir, s primernim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, je na primer laneno olje, ki ga lahko dnevno dodajamo konjevi prehrani. Poleg tega lahko v krmi primanjkuje tudi raznih vitaminov, kot je vitamin E (konji na paši večinoma pokrijejo dnevne potrebe po njem, v suhi krmi pa ga primanjkuje) in ga s kvalitetnim dodatkom lahko nadomestimo.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Veterinarska oskrba konj.

Je pa ob kombiniranju dodatkov potrebna previdnost in priporočljivo je, da se skrbnik pred sestavo jedilnika o tem posvetuje s strokovnjaki na tem področju, saj lahko ob neprimerni kombinaciji naredimo več škode kot pa koristi. Sploh priporočljivo pa je to v primeru, ko se sestavlja jedilnik za posebne kategorije konj, kamor spadajo recimo športni konji, breje kobile, žrebeta, starejši konji in konji z bolezenskimi stanji. Pri njih je namreč za optimalno sestavo jedilnika in v izogib zdravstvenim težavam potrebno dobro poznavanje prehranskih potreb.

S kvalitetno prehrano lahko preprečimo marsikatero zdravstveno težavo, pomagamo športnim konjem do izboljšanja zmogljivosti, starejšim konjem do vzdrževanja dobre kondicije, žrebetom pri razvoju … Ampak naj bo jedilnik sestavljen premišljeno in ciljano za posameznega konja.

Eva Tasič - prehrana konj - vir maščob

Laneno olje je dober vir maščob. 

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Eva Tasič, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Vektorsko prenosljive bolezni
Požari

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.