Dry needling ali suho zbadanje

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Ena izmed metod, ki se je izkazala za izjemno učinkovito pri podpori konjevega gibalnega aparata, je suho zbadanje oziroma »dry needling«. Gre za tehniko, pri kateri terapevt v specifične točke vstavi tanko iglo in s tem pripomore k zmanjševanju napetosti v mišicah.

Suho zbadanje ni akupunktura

Suho zbadanje je relativno mlada modaliteta manualne terapije, ki se je pričela uporabljati leta 1940, resničen razcvet pa je doživela šele po letu 2000. Kljub temu da gre za metodo, podobno akupunkturi, suho zbadanje temelji na drugačnih načelih. Akupunktura je veja tradicionalne kitajske medicine, kjer zdravljenje poteka glede na celotno telo in vse organe. Po načelih tradicionalne kitajske medicine se življenjska energija (chi ali qi) pretaka po kanalih, imenovanih meridiani. Kadar je tok energije uravnotežen, je uravnoteženo tudi telo, konj pa je zdrav. Pri bolezni ali poškodbi je pretok energije moten, zato je pri okrevanju bistveno, da se tok energije ponovno uravnoteži. Pri akupunkturi terapevt uporablja tanke igle, ki jih vstavlja v točke na meridianih, kjer je pretok energije moten in s tem vzpostavi ravnovesje v telesu.

Tradicionalna kitajska medicina je izjemno kompleksna, saj celostni vidik na zdravje zahteva, da so terapevti te modalitete izjemno dobro poučeni o delovanju vseh vidikov telesa. Tako morajo terapevti tradicionalne kitajske medicine poleg anatomije poznati tudi delovanje vseh notranjih organov. Gre za izjemno kompleksno področje, ki se ga terapevti tradicionalne kitajske medicine učijo celo življenje. Suho zbadanje sicer prav tako temelji na vstavljanju tankih igel v specifične točke, vendar gre za točke, ki so problematične z vidika delovanja mišice in vezivnega tkiva. Točke, ki so uporabljene pri suhem zbadanju, se torej ne ujemajo vedno s točkami pri akupunkturi. Suho zbadanje se osredotoča zgolj na zdravje mišic in vezivnega tkiva, zato v veliki večini ne igra vloge pri uravnovešanju delovanja notranjih organov.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.