Zakaj moj konj stresa z glavo?

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Predstavljajte si, da se nadvse veselite sproščujoče ure v sedlu. Konja osedlate in se, polni lepih pričakovanj, povzpnete na njegov hrbet. Kmalu po začetku dela pa prične vaš konj opletati z glavo. Najprej jo strese enkrat, kar pripišete muham. Nato jo strese še enkrat in še enkrat. Kaj se dogaja? Zakaj se je vaš sicer miren konj, kar naenkrat spremenil v živčno razvalino?

Stresanje z glavo je relativno pogost in izjemno frustrirajoč pojav pri konjih. Pojavlja se v več različnih oblikah, včasih le občasno, včasih v določenem letnem času, včasih pride brez opozorila in prav tako tudi izgine, včasih pa je lahko situacija tako huda, da pomeni konec konjeve jahalne kariere. Vzrokov za stresanje z glavo je mnogo, zato je odpravljanje te stresne težave lahko zelo dolgotrajno.

Kdaj je stresanje z glavo problem?

Konji so izjemno občutljiva bitja, ki kljub svoji velikosti zaznajo tudi najmanjše dražljaje, kot so na primer mušice, ki pristajajo na njegovem telesu. Te konj uspešno odganja s stresanjem kože z majhnimi površinskimi mišicami, opletanjem z repom in tudi s stresanjem z glavo. Vsak konj občasno strese z glavo, še posebej v poletnih mesecih. S tem seveda ni nič narobe. Težava nastane, kadar stresanje z glavo preraste v obsesivno in celo nasilno navado, ki se pojavlja brez očitnega vzroka. Konji, ki so na primer na muhe bolj občutljivi, so pogosto bolj nagnjeni k stresanju z glavo tako v izpustu kot tudi med delom. Tem konjem se po navadi lahko pomaga z uporabo naušnikov, maske in sprejev oziroma krem proti mrčesu.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.