Kategorije: EVA TASIČ, Konji, Oskrba konj, Prebavila, Prehrana, ZA ŽIVALSKE SOPOTNIKE, Zdravje konjObjavljeno: 18. maja, 202110,9 min read

Prebava konj

Osnovna oskrba konj je lahko na prvi pogled zelo enostavna, marsikdo si ob tem v misli verjetno prikliče konje, ki živijo v hlevih in dobijo enkrat ali dvakrat na dan seno ali kakšno drugo vrsto krme. Če se čisto malo poglobimo v to, pa vidimo, da je osnovna oskrba vse prej kot enostavna. Eno najpomembnejših znanj, ki bi jih moral imeti vsak skrbnik konj je, da vsak konj potrebuje za 1,5 – 2% svoje telesne mase sena in da mora biti to seno razdeljeno v več obrokov dnevno, med katerimi ne sme biti več kot 4 – 5 ur razmika. Da razumemo zakaj je tako, pa moramo najprej spoznati osnove anatomije in fiziologije konj.

Eva Tasič - prebava konj - polaganje krme blizu tal

Seno naj bo osnovna krma in naj bo postreženo vedno čim bližje tlom.

Pa začnimo čisto na začetku. Konji so rastlinojede živali, kar pomeni, da je večina njihovih prehranskih potreb pokrita preko uživanja rastlin v različnih oblikah. Najpogostejša in torej osnovna krma za konje je voluminozna krma, kamor spadajo seno, senaža in sveža trava, torej paša. Od vseh naštetih je za večino konj najprimernejše kvalitetno seno, zakaj je voluminozna krma osnovna krma za konje, nam pa pojasni sestava njihovega prebavnega trakta. Prebava pri konjih se začne že v ustih. Odrasli konji imajo od 40 do 44 zob in njihova glavna funkcija v ustih je, da hrano zmeljejo v manjše kose.

S pomočjo jezika, ki hrano v ustih potiska sem in tja, in slinskih žlez, ki preko izvodil v usta izločajo slino, tako v ustih nastane kepa navlažene zmlete krme, ki nato preko požiralnika potuje v želodec. Poleg vlaženja in mehčanja krme ima slina tudi pomembno vlogo nevtralizatorja kisline, ki nastaja v želodcu. Za razliko od ljudi, se pri konjih slina izloča v usta samo med žvečenjem, zato je primerna krma, ki spodbuja žvečenje, tako zelo pomembna (konji bodo ob primerni krmi dnevno izločili tudi več 10 litrov sline!).

Celotna vsebina je dostopna naročnikom

Lahko, da za ogled vsebine nimate aktivnega naročniškega paketa.
Za upravljanje z naročnino obiščite stran:

Želite več informacij o prednostih naročniškega razmerja?

Če ste že registrirani uporabnik vas vabimo, da se ponovno prijavite.

V kolikor imate aktivno naročnino in se ne morete prijaviti, so na delu spletni škratje.
Prosimo kontaktirajte nas na info@ookami.si in potrudili se bomo odpraviti napako v čim hitrejšem času.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Eva Tasič, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Temeljna oskrba kuncev
Veterinarska oskrba konj

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.