Bradata agama

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

Bradata agama

Avtor članka: Urška Petek

Bradata agama je precej priljubljena pri ljubiteljih kuščarjev. Izvirajo iz osrednje Avstralije, iz puščavskega, (pol)puščavskega in savanskega okolja. Med poletjem so bolj aktivni zjutraj in pozno popoldan, vroči del dneva preživijo v senčnih delih. Avstralija je v drugi polovici 20. stoletja prepovedala prodajo in izvoz divjih agam kot hišnih ljubljenčkov. Ker so nekaj agam kljub prepovedi pretihotapili v tujino, so se bradate agame kot ljubljenčki razširile po celem svetu. Vse današnje agame, ki so vzrejene v ujetništvu, so potomci teh živali.

Agame imajo veliko glavo trikotne oblike in sploščeno telo, s katerim se v čim večji površini dotika tal, kadar leži – to je pomembno za ohranjanje telesne temperature, saj nima stalne tel. temperature, ampak toploto dobiva iz okolice.

Rep je dolg, skoraj takšne dolžine kot glava in telo skupaj. Z njim ohranja ravnotežje. Dosežejo lahko velikost do 60 cm v dolžino. Od glave do repa je posejana z vrsto bodic, ki izgledajo ostrejše, kot so v resnici – z njimi nakazuje plenilcem, da ni okusna. Bradate agame za dihanje in premikanje telesa uporabljajo iste medrebrne mišice, zato med tekom prenehajo dihati.

V naravi agame živijo v toplem, (pol)puščavskem okolju, zato jim moramo zagotoviti takšne pogoje tudi v ujetništvu. Navadno so nastanjene v terariju, ki čim bolj posnema njihovo naravno okolje. Kot podlaga se najbolje obnesejo naravni materiali, kot so pesek, posušene korenine, sukulenti in šotni mah.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.