Ali je jahanje brez sedla lahko škodljivo?

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Jahanje brez sedla je ena izmed tistih idej, ki v marsikaterem jahaču pričara romantično predstavo popolne povezanosti med jahačem in konjem. Načeloma velja, da manj opreme kot uporabljamo, bolj tesen mora biti odnos med človekom in konjem. Jahanje brez sedla zahteva tudi boljše ravnotežje in nadzor nad lastnim telesom.

Kljub temu da lahko jahanje brez sedla pozitivno pripomore k razvoju nekaterih jahačevih sposobnosti, se venomer poraja vprašanje, ali je udobno za konja? Ali lahko povzroči bolečine v hrbtu in negativno vpliva na konjevo zdravje?

Vloga sedla pri razporejanju jahačeve teže

Konji sicer niso narejeni za jahanje, vendar jih lahko s pravilnim treningom naučimo, kako se z dodano težo spopadajo tako učinkovito, da pri tem razvijajo svojo moč in koordinacijo ter se preobrazijo v prave atlete. Na uspeh treninga vpliva malo morje različnih faktorjev, eden izmed njih je prav gotovo stik med jahačevo zadnjico in konjevim hrbtom. Z namenom narediti jahanje udobneje tako za jahača kot za konja, se pri jahanju večinoma uporablja sedlo. Sedlo je pravzaprav most med dvema telesoma, zato je njegova naloga dvojna; razporediti jahačevo težo na način, ki je kar najbolj udoben za konja in jahaču omogočiti pravilen položaj telesa.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.