Kopito kot ogledalo konjevega zdravja

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Skoraj vsak konjar je že slišal za pregovor »No hoof, no horse« (»brez kopita ni konja«), saj konj z bolnimi nogami, v naravi ne preživi dolgo. Zdravje kopit je neposredno povezano s celostnim zdravjem konja oziroma z njegovim načinom življenja. Kopito je del konjevega telesa, ki je bil ustvarjen, da prenese več deset kilometrov aktivne vsakodnevne rabe po različnem terenu. Na njegovo obliko vplivajo zunanji (gibalni vzorci konja in teren, po katerem se giblje) in notranji faktorji (prebavni sistem).

Konjeva kopita so lahko ravno zato eden od pomembnih referenčnih točk, preko katerih lahko ugotovimo, ali konju določena oskrba ustreza. Vsak lastnik konja se lahko o kopitih poduči do te mere, da zanj postanejo prava zakladnica informacij, koristih za nadaljnje razumevanje trenutnega psihofizičnega stanja konja. Kakovost roževine nam na primer izdaja, ali konja pravilno hranimo in ali je podlaga, na kateri živi, ustrezna.

Oblika kopitne kapsule nam odslikava konjeve gibalne vzorce, oziroma kje se skrivajo njegove gibalne prednosti in slabosti. Ti znaki niso nikoli statični in fiksni, saj je v naravi vse podvrženo nenehnemu toku spremembe. S konjem in njegovimi kopiti je potrebno razviti kot nekakšen dialog, preko katerega se učimo razumeti, kako se prilagajati spremembam, da njegovo stanje ohranimo relativno nespremenjeno, torej zdravo.

Konjeva kopita so lahko ravno zato eden od pomembnih referenčnih točk, preko katerih lahko ugotovimo, ali konju določena oskrba ustreza. Vsak lastnik konja se lahko o kopitih poduči do te mere, da zanj postanejo prava zakladnica informacij, koristih za nadaljnje razumevanje trenutnega psihofizičnega stanja konja.

S tem, ko smo konja udomačili, smo prevzeli odgovornost, da zanj poskrbimo, kar je lahko velik izziv, še posebej, če za to nimamo ustreznega okolja. V srednjem veku so ljudje izumili kovanje in na ta način kopitu »vsilili« umetno strukturo ter trdnost, ki ju je kopito izgubilo kot posledico slabih pogojev za oskrbo konja.

Iz tega primera je tudi razvidno, kako zelo življenjski pogoji, ki jih ima na voljo človek, ustvarjajo pogoje za skrbništvo konja. Vendar nam z miselnostjo ni potrebno ostajati v srednjem veku, saj je za pravi razvoj pomembno, da se potrudimo prepoznati ter spremeniti vzorce, ki nam ne služijo več.

Z napredkom sodobne tehnologije in razvojem različnih materialov ter nenazadnje našega poglobljenega razumevanja procesov narave, lahko skozi ustvarjalni pristop konju zagotovimo vsaj približno primerne pogoje za izpolnitev njegovih osnovnih potreb. Pri tem naj bo naše vodilo predvsem pozorno opazovanje, ki že samo po sebi zahteva, da konju posvetimo kar precejšen del svojega časa.

Konja moramo dobro spoznati in biti pozorni na to, da je večino časa telesno in psihično sproščen. Konj nam bo vse pokazal, če bomo le hoteli poslušati in razumeti. Ko ocenjujemo zdravje kopit, nikakor ne smemo pozabiti, da smo poleg videza pozorni tudi na njihovo funkcijo, torej na konjevo gibanje.

Vse preveč se ukvarjamo s tem, kako naj bi kopito zgledalo in pozabimo razmišljati o tem, kaj se zares dogaja znotraj njega, še posebej, ko se konj giblje. Potrebno je razumeti, da je kopitna kapsula le zunanji del kopita, ki je kot nekakšen čevelj, podložen z mehkimi tkivi, ki so močno ožiljena in oživčena.

Ena od poglavitnih napak, ki jo delajo strokovnjaki za oskrbo kopit, je, po mojem mnenju, ravno ta, da kopito obravnavajo statično, med drugim v stanju, ko je noga dvignjena in zato razbremenjena konjeve teže. Vse preveč se ukvarjamo s tem, kako naj bi kopito zgledalo in pozabimo razmišljati o tem, kaj se zares dogaja znotraj njega, še posebej, ko se konj giblje. Potrebno je razumeti, da je kopitna kapsula le zunanji del kopita, ki je kot nekakšen čevelj, podložen z mehkimi tkivi, ki so močno ožiljena in oživčena.

V jedru kopita se nahajata kopitna kost in kopitni sklep, ki delujeta kot nekakšen steber kopita, na katerega se pripenjajo vezi, ki sodelujejo pri premikanju celotne noge konja in tako vplivajo na to, kako se bo konj nosil. Roževina kopitne kapsule je sestavljena iz beljakovin, ki jih tvorijo snovi, ki preko krvnega obtoka dovaja prebavni sistem. Neravnovesje v prehrani ali stresno življenje povzročita kemijsko spremembo v organih oziroma v krvi, kar močno vpliva na procese znotraj mehkih tkiv kopita in naprej na rast roževine.

Enako lahko na mehka tkiva in s tem na pretok krvi ter rast roževine vplivajo različni mehanski pritiski, ki pridejo od zunaj (kovanje, medio-lateralno neravnovesje) in lahko zaradi njih na kopitih nastanejo modrice, ki konju povzročajo neprijetne občutke pri hoji ter ga velikokrat prisilijo k nadaljnji kompenzaciji gibanja.

Slednje lahko dolgoročno vodi do preobremenitve določenih delov telesa oziroma poškodb višje v telesu (poškodbe tetiv, sklepov …).

Tudi konjev prebavni sistem se precej hitro negativno odzove na njemu neustrezne pogoje oziroma na stres, ki lahko nastane iz zelo različnih vzrokov. Prav zato je potrebno prav vsakega konja obravnavati individualno, glede na okoliščine, v katerih živi in genetsko podlago, ki mu je dana. Če bo konj živel in se gibal v njemu primernih pogojih ter užival pestro vlakninsko krmo, bo razvil močno in raznoliko črevesno mikrofloro, ki je pogoj za zdravo prebavo, za zdravo in funkcionalno kopito. Zdrava kolonija črevesnih bakterij poskrbi za to, da se zaužita hrana primerno razkroji in šele tako lahko telo iz nje izkoristi vsa potrebna hranila.

Vsakič, ko se bo ravnovesje bakterij v črevesju porušilo, bomo lahko na kopitih opazili poslabšanje stanja roževine in splošne funkcionalnosti kopita. Spremembe na kopitih, ki so dobro strukturirana in zdrava, so lahko zelo subtilna ter neukemu očesu skoraj neprepoznavne, vendar lahko hitro opazimo spremembo v načinu gibanja. Če je kopito nenehno v slabšem stanju, lahko že manjša neravnovesja povzročijo hude težave. Ena od pogostih bolezni sodobne oskrbe konj je pojav vnetja kopitne lamine, ki se pogosto pojavlja v zelo blagi obliki kot rahlo in prehodno vnetje, vendar se lahko razvije v hudo obliko, ki je v skrajnih primerih za konja tudi smrtna.

Če je kopito nenehno v slabšem stanju, lahko že manjša neravnovesja povzročijo hude težave. Ena od pogostih bolezni sodobne oskrbe konj je pojav vnetja kopitne lamine – laminitis, ki se pogosto pojavlja v zelo blagi obliki kot rahlo in prehodno vnetje, vendar se lahko razvije v hudo obliko, ki je v skrajnih primerih za konja tudi smrtna.