Porod in oskrba novorojenih žrebet

Avtor članka:
Deli s prijatelji

Po dolgih 11. mesecih in verjetno kar nekaj neprespanih nočeh ste končno dočakali tisto noč. Kaj pričakovati ob in po porodu in na kaj biti pozoren so zelo pomembne informacije, s katerimi se mora oborožiti vsak skrbnik breje kobile, saj lahko le s tem znanjem pravočasno ukrepa, kar je ob porodu in v prvih dneh po rojstvu žrebeta izredno pomembno.

Porod

Kobili, ki je vhlevljena, je pred porodom potrebno zagotoviti čim večji in udoben prostor, v katerega jo namestimo vsaj nekaj tednov pred predvidenim rokom, da se lahko v miru navadi na novo lokacijo in ji selitev ne povzroča nepotrebnega stresa pred porodom. Za nastilj v porodnem boksu je najbolj priporočljiva uporaba kvalitetne in čiste slame, prav tako je priporočljivo, da se na steno boksa nastavi kamera, preko katere se lahko od daleč spremlja dogajanje v boksu, brez vznemirjanja kobile.

Pri kobilah, ki so na pašniku, je treba poskrbeti, da imajo varen in miren prostor, kamor se lahko umaknejo in da ni nevarnosti dostopa drugih živali, ki bi lahko kobilo ali žrebeta kakorkoli ogrožale ter da ni nevarnosti, da bi lahko novorojeno žrebe padlo kam, kjer ga kobila ne bi dosegla.

Brejost pri kobilah traja okoli 330-350 dni, 2-6 tednov pred porodom se kobilam postopoma začne polniti vime, kratek čas pred porodom lahko na seskih opazimo tudi t. i. smolo, to je posušeno prvo mleko, ki uhaja iz vimena. To je tudi znak bližajočega se poroda, ki ga lastniki najpogosteje opazijo.

Porod je razdeljen na 3 faze. Prva faza je čas, ko se žrebe v kobili obrača in postavlja v položaj za porod in lahko traja nekaj ur, kobile so v tej fazi nemirne, se prestopajo in mahajo z repom. Naslednja faza je dejanski porod, kjer pride do predrtja plodovih ovojnic, izlitja vode in poroda žrebeta. To obdobje traja od nekaj minut do pol ure, kobile v tem času večinoma ležijo. Če porod traja dlje, je nujno potrebno veterinarsko posredovanje.

V tretji fazi poroda kobila iztisne posteljico, kar se mora zgoditi v 3 urah po porodu. Če po 3 urah posteljice še vedno ni izločila, je potrebno veterinarsko posredovanje, saj lahko zaostala posteljica povzroči hudo infekcijo pri kobili. Ko je posteljica zunaj, jo je potrebno pregledati in preveriti, da se je izločila v celoti, lahko se jo tudi stehta – težka mora biti približno 10 % telesne teže žrebeta.

Žrebiček

Kobila bo hitro po porodu začela navezovati stik z žrebetom in ta stik se najbolj poveča v prvih dveh dneh po porodu. Nekatere kobile, sploh tiste, ki imajo prvič žrebe, so lahko na začetku pretirano zaščitniške in spremenijo obnašanje do te mere, da postanejo agresivne tudi do poznanih ljudi. To obnašanje se sčasoma večinoma umiri, vseeno pa je treba biti pozoren na obnašanje, predvsem na odnos med kobilo in žrebetom.

Nenormalen odnos je na primer agresija kobile do žrebeta, ignoriranje žrebeta ali da žrebetu ne pusti do vimena. Prvih nekaj dni je zato nujno potrebno pozorno spremljanje, kaj se med žrebetom in kobilo dogaja in v primeru česarkoli neobičajnega primerno ukrepati.

Mekonij ali prvo blato mora žrebe izločiti v nekaj urah po porodu. Če se to ne zgodi, lahko pride do zamašitve črevesa, ki je za žrebe življenjsko ogrožajoča.

Zdravo žrebe se bo hitro po porodu začelo postavljati na noge in iskati vime. Velja si zapomniti pravilo 1, 2, 3, in sicer se mora žrebe v prvi uri postaviti na noge, v prvih dveh urah začeti piti mleko, v prvih treh urah pa izločiti prvo blato – mekonij. V primeru, da žrebe ne kaže želje po tem, da bi vstalo, ne najde vimena, ne more sesati ali kakorkoli drugače odstopa od tega pravila, je nujno čim hitrejše veterinarsko posredovanje. Žrebeta v tem obdobju so namreč zelo ranljiva in se jim lahko stanje izredno hitro poslabša.

Novorojeno žrebe mora v prvih nekaj urah zaužiti prvo mleko, ki je bogato z imunoglobulini. Žrebeta v zgodnji starosti namreč niso sposobna sama tvoriti protiteles za obrambo pred različnimi povzročitelji bolezni, ki se nahajajo v okolju, zato mora preko kobilinega mleka nujno prejeti maternalna protitelesa, ki se nato v prebavilih absorbirajo v kri in žrebetu nudijo zaščito v zgodnjem življenjskem obdobju. Brez te prve zaščite je velika nevarnost, da žrebe težje zboli.

Priporočamo tudi: Alergije pri konjih

Poleg zgoraj omenjenih stvari mora lastnik opraviti tudi preventivne ukrepe. Najbolj pomembno je redno vzdrževanje higiene v prostoru, kjer se kobila in žrebe nahajata ter vzdrževanje higiene popka.

V prvih nekaj dneh oziroma dokler se ne posuši, je popek potrebno večkrat dnevno namakati v primerno tekočino za razkuževanje (1 % jod ali klorheksidin), saj se s tem zmanjša nevarnost za vnos bakterij skozi odprto rano, ki je ostala po porodu.

Kdaj klicati veterinarja?

Zelo priporočljivo je, da vse kobile in žrebeta po porodu pregleda veterinar, tudi, če je ob porodu potekalo vse gladko, in sicer je najbolje, da to opravi v roku 12-24 ur po porodu. Veterinar bo pregledal kobilo, če so ob porodu nastale kakšne poškodbe, kakšno ima vime ter ali se je posteljica izločila v celoti. Ob pregledu žrebeta se poleg klasičnega kliničnega pregleda opravi še pregled oči, ustne votline in popka, zelo priporočljivo je tudi, da veterinar žrebetu odvzame vzorec krvi in preveri vsebnost maternalnih protiteles, saj lahko ob njihovi nezadostni količini v krvi s primernim ukrepanjem (najpogosteje je to intravenozna aplikacija krvne plazme) zmanjša nevarnost za pojav bolezni.

Prav tako bo veterinar ob pregledu opazil kakršnakoli druga odstopanja (na primer kotno deformacijo nog), ki se jih lahko v zgodnji starosti uspešneje rešuje. Sicer je predvsem v prvih nekaj dneh in tednih pomembno, da se žrebetu zagotovijo čim boljši pogoji za življenje, z veliko gibanja in da se ob vsakršnem odstopanju od normalnega obnašanja takoj obvesti veterinarja.

Priporočamo tudi: Krmni dodatki za sklepe