Koliko spanja potrebuje moj pes?

Avtor članka: Petra Mohar

Najbolj pravilen odgovor na to vprašanje bi bil, kolikor časa potrebuje. Čeprav obstajajo okvirne izmerjene vrednosti, je količina spanca, ki ga potrebuje vaš pasji spremljevalec, odvisna od mnogih dejavnikov. V nasprotju z ljudmi, ki povprečno potrebujejo okoli 8 ur spanca, odrasli psi potrebujejo nekje med 12 in 14 ur spanja na dan, medtem ko mladički potrebujejo še več, nekje med 18 in 22 ur. Koliko točno potrebuje vaš pes, je med drugim odvisno od starosti, aktivnosti, prehrane in velikosti psa.

1. Starost: Mladički in seniorji potrebujejo več spanja kot ostali psi. Mladički predvsem zato, ker se še razvijajo in njihovo telo ter možgani delujejo le v kratkih sekvencah, čemur mora slediti počitek (spanje), da so sposobni nadaljevati aktivnosti. Vsi, ki smo živeli s seniorčki, pa vemo, da v starosti sposobnosti telesa upadajo in telo potrebuje več časa za regeneracijo.

2. Aktivnost: Za dober spanec je potrebna zmerna količina aktivnosti. Najbolje je seveda, če ima pes možnost prostega gibanja in druženja z vrstniki (eno uro sedenja v lokalu ob lastniku, ki pije kavo, je naporno in utrujajoče, vendar ni aktivno gibanje). Če psu ne zagotovimo potrebnega gibanja, mu bomo zagotovili motnje spanja.

Priporočamo tudi: Pasja čustva

Korelacija med aktivnostjo in potrebnim počitkom je verjetno zelo jasna: več gibanja, bolj aktivno življenje ima pes, več počitka (spanja) bo potreboval. Torej, če se za vikend odpravite na pohod v gore, kamor vas bo vaš štirinožni prijatelj z veseljem spremljal, poskrbite, da bo v naslednjih dveh ali treh dneh lahko dovolj počival in spal.

Tako telo kot možgani potrebujejo zaslužen počitek. Enako velja za pse, s katerimi treniramo agility, canicross, frizbi ipd. Po vsakem dnevu vadbe potrebujejo dan ali dva počitka.

3. Hrana: Kvalitetna in psu primerna hrana zagotavlja kvalitetno življenje in kvaliteten spanec. Neprimerna hrana lahko povzroča nelagodje, prebavne motnje, počasno prebavo, pomanjkanje vitaminov in mineralov ter s tem energije za aktivnost in dober spanec.

4. Velikost: opaženo je bilo, da večji psi potrebujejo več spanca kot manjši psi. To zveni precej logično, če pomislimo na maso, ki jo mora telo regenerirati med spanjem.

Zakaj je dober spanec tako zelo pomemben?

Pomanjkanje spanca vodi v bolj prvinska vedenja, zmanjševanje sposobnosti nadzora čustev in pretirano odzivnost na negativne dražljaje. Pomanjkanje spanca prizadene tudi naše motorične sposobnosti, sposobnosti koncentracije, pomnenja in učenja.

Enako velja za pse. Krute raziskave iz 19. stoletja so pokazale, da pasji mladički v popolni odsotnosti spanca umrejo v nekaj dneh, vidne pa so tudi poškodbe možganov.

Med spanjem si telo spočije in si nabere novih moči za izzive naslednjega dne. Možgani povezujejo nove informacije in predelujejo izkušnje, ki si jih je pes nabral do tedaj. V tem času potekajo tudi pomembni fiziološki procesi, ki krepijo imunski sistem in omogočajo zdravo hormonalno ravnovesje. Predvsem je pomembno, da ima telo čas, da si odpočije od stresnih hormonov, kot sta adrenalin in kortizol.

Čeprav je sproščanje stresnih hormonov normalno in naravno pri dejavnostih, ki jih počnemo s svojim psom, se lahko ob pomanjkanju spanja nakopičijo, kar vodi v dolgotrajen stres. Psi, ki trpijo zaradi dolgotrajnega stresa, pogosto kažejo znake reaktivnosti, preobčutljivosti, se težje učijo in so bolj nagnjeni k izražanju agresije, saj stres znižuje prag čustvenega in impulzivnega odziva.

Predvsem je pomembno, da ima telo čas, da si odpočije od stresnih hormonov, kot sta adrenalin in kortizol. Čeprav je sproščanje stresnih hormonov normalno in naravno pri dejavnostih, ki jih počnemo s svojim psom, se lahko ob pomanjkanju spanja nakopičijo, kar vodi v dolgotrajen stres.

Kako lahko svojemu psu zagotovim dovolj spanja?

Za kvaliteten spanec je pomembno, da ima pes primerno, dovolj veliko in udobno ležišče, kamor se lahko umakne, kadarkoli si to zaželi. Ležišče mora biti nameščeno v prostoru, ki je miren, kjer ga ne bomo motili, kjer se naš pes lahko počuti varnega in se popolnoma sprosti. Enako pomembno je, da psa med spanjem ne zbujamo, če ni resnično nujno.

Ne samo da s tem škodimo psu, zbujanje spečega psa je lahko nevarno, saj nikoli ne vemo, v kateri fazi in sredi kakšnih sanj ga bomo zbudili. Predvsem to velja za majhne otroke, saj je po nekaterih podatkih pogost razlog za ugriz ravno prebujanje psa med spanjem.

Poleg udobnega ležišča moramo upoštevati tudi, da so naši psi družabna bitja in evolucijsko prilagojeni spanju v skupinah. Razlog za potrebo po skupnem spanju je verjetno ravno varnost, saj je v skupini velika verjetnost, da je vedno nekdo buden in opozori na morebitno nevarnost.

Ali lahko moj pes spi na moji postelji?

Odgovor je odvisen od vas, od tega, kaj vi potrebujete za miren spanec in kakšna pravila veljajo v vašem gospodinjstvu. Nekateri ljudje se počutijo bolje, če poleg njih spi njihova žival, medtem ko se drugi pritožujejo nad motnjami spanja. Predvsem to velja, če spite v prisotnosti več kot ene živali, kar poveča možnost, da vas bo ena od živali zbudila. Zatorej, če se dobro počutite, ko poleg vas v postelji spi vaš pes, potem ni nobenega razloga, da mu tega ne bi omogočili. Če ne, je treba najti drugačno rešitev, ki pa bo ugodna tako za vas kot tudi za vašega psa.

Psi se našemu ritmu prilagajajo bolje kot ostale živali. Kljub temu, če imamo več kot enega psa, je (mogoče) smiselno, da imajo psi svojo udobno posteljo, saj imajo za varnost drug drugega, mi pa bomo (mogoče) bolje spali. Zame ni bilo nikoli vprašanja – vsi moji psi so vedno spali pri meni.

Priporočamo tudi: Možnost izbire
Deli s prijatelji

Kategorije

Sorodni članki

O avtorju/ici
petra-mohar

Petra Mohar

Biologinja in vedenjska svetovalka za pse