Kardiološke bolezni pri psih – 1.del

Avtor članka: Urška Petek

Bolezni srca predstavljajo velik delež bolezni starejših živali in so pogosto tudi vzrok za smrt. Po podatkih naj bi imel vsak deseti pes, ki pride na pregled v veterinarsko ambulanto, bolezen srca – najpogosteje je to miksomatozna bolezen mitralne zaklopke, manj pogosta so dilatativna kardiomiopatija, subaortna stenoza ter pulmonalna stenoza.

Na hitro pojasnimo, kako srce sploh deluje in iz katerih delov je sestavljeno. Naloga srca je, da z utripanjem črpa kri. Desna stran srca skrbi za to, da gre kri v pljuča, kjer se oksigenira (odstrani se ogljikov dioksid in doda kisik), leva stran srca pa oskrbuje preostanek telesa, kjer se kisik in hranilne snovi s krvjo dostavijo v vsa tkiva, odstranijo pa se odvečni produkti.

Srce je votel mišični organ, ki ga mišična stena deli na levo in desno polovico. Sestavljeno je iz 4 votlin: zgornji dve sta levi in desni preddvor oz. atrij, spodnji dve pa levi in desni prekat oz. ventrikel. Da kri teče v tisto smer, kot mora, skrbijo zaklopke. Med preddvorom in prekatom so atrioventrikularne zaklopke, med srcem in žilami (aorto, pljučno arterijo) pa semilunarne zaklopke.

Na vseh omenjenih delih srca se lahko pojavijo napake, kar vodi v določene bolezni.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.