Izbira pasje šole

Avtor članka: Petra Mohar

Spomladi in jeseni se začnejo množični vpisi v pasje šole. Katero šolo boste izbrali, je delno odvisno od tega, kakšen odnos si želite imeti s svojim psom in kakšen pogled imate na vlogo psa v vaši družini. Delno je odvisno od tega, kako dobro ste informirani o tem, kaj vaš pes potrebuje. Dobra pasja šola vam bo podala znanje, ki je uporabno, zanesljivo, sodobno in ga lahko enostavno vključite v vsakdanje življenje.

Običajno pasji skrbniki želijo, da se zna njihov pes vključiti v družinsko okolje, da se v javnosti obnaša situaciji primerno in zaupa vodstvu svojega skrbnika. Teh kvalitet pes ne pridobi z učenjem poslušnosti in izpolnjevanjem ukazov, zato se dobro pozanimajte, kaj vam ponuja pasja šola.

Čeprav marsikomu niti na kraj pameti ne pade, da bi podvomil o besedah svojega pasjega inštruktorja, je dejstvo, da v Sloveniji (in večjem delu preostalega sveta) ni nobenega nadzora nad tem, kdo lahko odpre pasjo šolo, pasji vrtec ali pasji hotel. Za pasji vrtec ali pasji hotel sicer obstajajo osnovni predpisi, ki se nanašajo na razpoložljivi prostor in nimajo prav nobene zveze s strokovno usposobljenostjo osebja in njihovo primernostjo za vzgojo ali celo prevzgojo psov.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.