Navajanje na nagobčnik

Avtor članka: Petra Mohar

Ne glede na vaš pogled na uporabo nagobčnika, je navajanje nanj ena od življenjsko pomembnih veščin. V nekaterih situacijah je nošenje nagobčnika obvezno in v nekaterih primerih edina varna izbira.

Nagobčnik ima slab sloves. Tisti psi, ki ga nosijo, so označeni za nevarne, nevzgojene ali nepredvidljive.

Po drugi strani se nagobčnik pretirano izkorišča in uporablja kot bergla za upravljanje z neprijetnimi in neželenimi vedenji, ki jih izkazujejo psi v za njih težkih situacijah.

Sama se nagobčnika poslužujem samo v skrajnih primerih, pri čemer vedno stremim k temu, da ga čim prej umaknemo iz programa odpravljanja neželenega vedenja. Kljub temu pa sem mnenja, da bi moral biti nagobčnik del obvezne opreme čisto vsakega skrbnika psa. Razlog za to je popolnoma preprost – življenje je polno presenečenj. Tako prijetnih kot neprijetnih.

V primeru nesrečnega dogodka se lahko vaš pes poškoduje in potrebna bo nujna veterinarska pomoč. Vsak prestrašen in poškodovan pes, ne glede na starost, vzgojenost ali zgodovino, lahko v stresni situaciji ugrizne. Zato je edina odgovorna pot, da se v takem primeru psu nadene nagobčnik. Če bo pes nagobčnika navajen in ga bo povezoval z nečim dobrim, bo nujen poseg zanj mnogo manj stresen in predvsem varen za vse vpletene.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.