Kardiološke bolezni psov 2. del

Avtor članka: Urška Petek

V prejšnjem prispevku o kardiološki boleznih pri psih smo predstavili miksomatozno bolezen atrioventrikularnih zaklopk, ki je najpogostejša bolezen srca pri psih. Med kardiomiopatijami, boleznimi srčne mišice, pa je najpogostejša dilatacijska kardiomiopatija (DKM). Že samo ime pove, da srce tukaj dilatira, to pomeni, da se razširi, posledica tega pa je zmanjšana sposobnost srca, da ustvari dovoljšen krvni tlak, ki potisne kri po kardiovaskularnem sistemu.

Točen vzrok za nastanek dilatacijske kardiomiopatije ni znan, a pri tem ima genetika veliko vlogo. Med dejavnike, ki povečajo tveganje za nastanek, pa uvrščamo tudi prehrano in infekcijske bolezni. Vsekakor vzrok ni samo en, ampak je skupek več dejavnikov. Pogosteje se pojavlja pri dobermanih, nemških dogah, bokserjih, irskih volčjih hrtih, novofundlancih in koker španjelih. Prehranski vzrok za srčno obolenje so opazili pri nekaterih primerih pomanjkanja karnitina (pri bokserjih) in taurina (pri koker španjelih ter novofundlancih).

Namreč, karnitin in taurin sta za pravilno delovanje srca pomembni aminokislini. Psi lahko pretvorijo taurin iz cistina in metionina, ki ju morajo dobiti s hrano. Pri nekaterih novofundlancih in koker španjelih pa je ta pretvorba v taurin spremenjena in lahko pride do pomanjkanja taurina kljub zadostni količini cistina in metionina v hrani. Pri nemških bokserjih pa se sumi na povezavo med pomanjkanjem l-karnitina in pojavom DKM. Raziskave so pokazale, da je bilo pri določenih pasmah občutno izboljšanje delovanje miokarda po dodajanju ene ali obeh aminokislin.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.