Obogatitev okolja

Avtor članka: Petra Mohar

Obogatitev (pasjega življenja) je v zadnjih letih postala popularna beseda. Na njej je zrasel cel trg z različnimi interaktivnimi igračami, ki so vedno bolj zapletene, sestavljankami za iskanje hrane in podlogami za vohljanje ali lizanje.

Čeprav je taka obogatitev zaradi pogosto osiromašenih pogojev, ki jih imajo naši psi v sodobnem svetu, postala bistvena za njihovo dobro počutje, umirjenost, sproščenost in igrivost, moramo pri oblikovanju aktivnosti upoštevati sposobnosti in zmožnosti posameznega psa.

Včasih se zdi, da skrbniki kar tekmujejo, kdo bo postavil čim bolj zapleteno uganko, da bo pes zaposlen kar čim dlje časa. Ne glede na to, ali je želja po čim bolj zapletenih nalogah posledica želje, da se pes čim bolj zabava, ali pa je način, da si skrbniki, ki se morda spopadajo z energičnim vedenjem svojega psa, oddahnejo, medtem ko njihov pes počne nekaj drugega, pa se zabava lahko hitro prevesi v frustracijo in stres.

Obstaja veliko razlogov, zakaj so psi pretirano vznemirjeni, zato to, da jim zagotovimo priložnosti za izražanje naravnih vedenj, pogosto zelo pomaga. Obogatitev s hrano je vsekakor ena od njih, vendar psi potrebujejo mnogo več kot le različne načine iskanja hrane. Pri težavnih ali neželenih vedenjih moramo vedno raziskati in razumeti celotno sliko; od zdravstvenega stanja do okolja, v katerem pes živi. Poiskati moramo vzroke za vedenje in primerne rešitve zanje. Fizično ali psihično izčrpavanje psov ni prava rešitev. Ideja, da so dolgotrajnejše, psihično zahtevnejše obogatitvene igre boljše, je zelo napačna – obogatitev mora biti prijetna za dotičnega psa.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.