Kako s psom brez stresa obiskati veterinarja

Avtor članka: Petra Mohar

Veterinar je zelo pomembna oseba v vašem življenju in življenju vašega psa. Pomembno je, da mu zaupate in razumete, kar vam pove. Ne bojte se vprašati, če česa niste razumeli. Ravno tako mu mora zaupati tudi vaš pes. Diagnosticiranje namreč primarno temelji na opazovanju odzivov živali, ki odstopajo od normalnega vedenja. Žival, ki pride k veterinarju prestrašena ali celo panična, se obnaša drugače kot doma, zato je ugotavljanje zdravstvenega stanja precej oteženo.

Zakaj so živali prestrašene, ko pridejo k veterinarju?

1. Prišle so v stresno okolje, v množico ljudi in drugih živali, v okolje z nenavadno osvetljavo, gladkimi tlemi, ozkimi prostori ter glasnimi zvoki, ki jih ne poznajo. Upoštevajte, da živali svet vidijo drugače kot mi. Psi vohajo in slišijo precej bolje kot mi, kar pomeni, da zaznajo stvari, o katerih se nam niti sanja ne. Našemu psu je takoj jasno, da je pred nekaj minutami v ambulanto stopil skrajno prestrašen pes, divji maček ali nekastriran dihur, medtem ko se nam zdi ambulanta prazna.

2. Običajno obiščemo veterinarja, ko jih kaj boli oziroma je z njimi kaj narobe. Pregledi in zdravljenje so neprijetni, včasih tudi boleči. Včasih se zgodi še nekaj hujšega – skrbniki jih pustijo same pred, med in po operaciji (psi seveda ne razumejo, zakaj je to potrebno in da bomo prišli nazaj).

3. Pogosto jih v ambulanto zvlečemo, proti njihovi volji spravimo na gladko, drsečo mizo in jih na silo fiksiramo, da veterinar lahko opravi pregled. Kdo ne bi bil prestrašen?

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.

Deli s prijatelji

Kategorije

Sorodni članki

O avtorju/ici
petra-mohar

Petra Mohar

Biologinja in vedenjska svetovalka za pse