Ustna votlina – zobje

Avtor članka: Urška Petek

Kdaj ste zadnjič vašemu psu pogledali, v kakšnem stanju so zobje? Odrasel pes ima 42 zob in tako kot pri ljudeh je tudi pri njih zelo pomembna zobna higiena.

Stanje v ustni votlini lahko močno vpliva na kvaliteto življenja psa in na to skrbniki psov žal prepogosto pozabimo oziroma se ne zavedamo pomembnosti.

Velikokrat nas na to, da nekaj v gobčku ni prav, opomni močan zadah iz ustne votline, ki se mu reče tudi halitoza. Kaj pa se ob tem sploh dogaja?

Zobne obloge se na zobe nalagajo vsak dan, sprva kot mehke zobne obloge oziroma plak, ki pa ob vezavi mineralnih snovi iz sline mineralizirajo in se vidijo kot zobni kamen. Nekatere pasme so bolj nagnjene k nalaganju zobnega kamna.

Med njimi so brahicefalične pasme (mops, francoski buldog, šhih tzu:  zaradi skrajšanjih čeljusti imajo pogosto nepravilen ugriz), toy pasme (čivava, yorkshirski terrier, kavalier king charles španjel, maltežan), kitajski goli pes (zaradi genetskih povezav med neodlakanostjo in težav z zobmi – imajo bolj plitke zobne korenine), hrti …

Pri psih je tako precej pogosta parodontalna bolezen, kar pomeni bolezen obzobnih tkiv. Bakterije se lepijo na zobe in povzročijo vnetje obzobnih tkiv, najprej je vneta dlesen (ginigivitis), nato pa še globlja, obzobna tkiva (parodontitis). Če ni zdravljena, vodi v nelagodje, bolečino in izgubo zob, bakterije pa lahko prehajajo tudi v krvni obtok ter povzročijo obolenje srca, ledvic, jeter in dihal, kar pomeni sistemsko obolenje.

Pri psu opazimo zadah iz gobčka, krvavitev dlesni, če je zelo napredovano, pa majave ali celo izpadle zobe. Če je propad obzobnega tkiva hud, se okužba razširi tudi na druge dele zoba (korenina, zobna pulpa), kar se lahko kaže kot oteklina na obrazu. Bolezen lahko vodi v izgubo kostnine okrog obolelega zoba, pri tem nastane povezava med ustno in nosno votlino, to lahko opazimo kot pogostejše kihanje, nosni izcedek, skozi nosnico pa lahko prihajajo celo koščki hrane.

Živali pogosto ne kažejo težav z zobmi, zato so tudi pogosto spregledane. Poleg krvavenja dlesni, zadaha iz gobčka, lahko opazimo, da težje glodajo priboljške na določeni strani, da jim hrana pada iz ust, lahko se močno slinijo, so občutljive na dotikanje gobčka …

Če opazimo katerega izmed teh znakov, svetujemo obisk pri veterinarju, ki bo ocenil, kakšno je stanje v ustni votlini. Pogosto se celotna razsežnost parodontalne bolezni razkrije šele, ko je žival v splošni anesteziji in lahko opravimo podroben pregled stanja ter opravimo rentgensko slikanje.

Živali pogosto ne kažejo težav z zobmi, zato so tudi pogosto spregledane.

Veliko skrbnikov psov je zelo strah splošne anestezije in se za to ne odločajo za zobne posege. To veterinarji vsekakor razumemo, vendar je po predhodnem kliničnem pregledu in pregledu krvi, če je žival zdrava, je tveganje ob ustrezni anesteziji minimalno. V starosti so pogosto pridružene bolezni, v tem primeru je potrebno pred samim zobnim posegom opraviti še kakšen dodaten pregled (kardiološki pregled) in prilagoditi anestezijo.

Samo čiščenje zobnega kamna je neboleč postopek, če pa so potrebne ekstrakcije zob, pa dobijo psi za domov še primerno protibolečinsko terapijo, sprva pa je potrebno prilagoditi prehrano, da se šivi ne strgajo. Dlesni je po ekstrakciji zoba namreč potrebno zašiti.

Večina skrbnikov po opravljenem zobnem posegu pove, da so živali spremenjene – da so bolj vesele, bolj igrive, lažje jedo …, kar nas vedno znova opomni, da živali drugače kažejo bolečino in da četudi nam ne deluje, kot da jih nekaj boli, so pogosto v bolečinah. Samo predstavljajmo si, kako se mi počutimo, če nas boli en zob …

Najboljša preventiva je vsakodnevno čiščenje zob. Kupi se primerna zobna pasta za pse (okusna, z dodanimi encimi in takšna, da jo lahko pes poje) ter naprstnik ali prilagojena zobna ščetka. Pomembno je, da se zobe mehanično očisti po vseh površinah, kjer se lahko nalagajo mehke zobne obloge.

Največ oblog se nalaga, če psa hranimo z mehkejšo hrano (konzerve, kuhana hrana). Kot dodatna preventiva se lahko občasno daje priboljške za žvečenje, vendar samo to ni dovolj – resnično učinkovito je dnevno čiščenje zob. Sedaj pa …, hitro pogledati, kakšne zobe ima vaš pasji prijatelj!