Bolečina

Avtor članka: Petra Mohar

Na vedenje psov vpliva mnogo dejavnikov in eden izmed najpomembnejših je počutje. Dobro počutje je širok pojem, ki zajema tudi odsotnost bolečine. Bolečina lahko sproži ali okrepi neželena vedenja, kot so strah pred glasnimi poki, ločitvena tesnoba, reaktivnost na pse, ljudi in druge dražljaje v okolju.

Bolečina ni preprost trenuten odziv na telesno poškodbo ali bolezen. K vrsti, trajanju in intenzivnosti bolečine prispevajo tudi drugi dejavniki, kot so način vzgoje, individualne izkušnje, sposobnost razumevanja vzroka bolečine in dojemanja posledic. Zaznavanje bolečine je torej povsem odvisno od posameznika.

Bolečina lahko sproži ali okrepi katerokoli naravno vedenje ali težnjo, vključno z varovanjem dobrin, grabljenjem in grizenjem, kopanjem, lovljenjem svetlobe ali senc in tako dalje. Bolečina lahko poveča tudi občutljivost za hrup, razdražljivost in reaktivnost. Zato je treba pri obravnavi neželenih vedenj, ki jih izkazuje pes, vedno obdelati številne plasti, med katerimi je prva izključitev bolečine.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.