Živali pri veterinarju – mačke

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

Mačke so zelo teritorialne živali, zato jim vsaka sprememba okolja največkrat predstavlja stres. Pri obisku veterinarske ambulante k temu dodamo še, da z njo rokujejo njej neznani ljudje, zato ob tem pogosto doživlja neprijetne izkušnje. Tako osebje veterinarske ambulante kot skrbniki moramo narediti vse, kar je v naši moči, da stres čim bolj zmanjšamo in s tem prispevamo k boljšemu počutju mačjih strank kot tudi k zmanjšanju morebitnih nesreč in poškodb pri zaposlenih.

Kaj lahko naredimo, da bo obisk pri veterinarju čim manj stresen za mačko?

Pomembno je sodelovanje skrbnika in veterinarskega osebja, zato je priporočljivo, da skrbnik predhodno obišče ambulanto z namenom, da se mačka spozna s prostori in osebjem, ki jo nagrajuje – z igro, s slastnimi priboljški.

Skrbniku se ob prvem obisku razloži, zakaj je pomembno, da doma mačko navajajo na rokovanje. V mislih imamo pregled in dotikanje blazinic (navajanje na striženje krempljev), dotikanje ušes (pregled ušes), odpiranje ust (pregled ustne votline, čiščenje zob, aplikacija zdravil), božanje po celem telesu (navajanje na klinični pregled), česanje. Vse to početje naj bogato nagradijo s priboljški, igračkami z mačjo meto, da bo mačka take ”preglede” povezala z nagradami.

Priporočamo tudi: Alergije pri mačkah

Mačka naj pride v ambulanto vedno v mačjem transporterju, ki je najbolj varen tako za mačke kot za skrbnika. Nekatere mačke imajo rajši transporterje, ki jim omogočajo, da vidijo okolico, druge to prestraši. Zelo priročno je, da se vrh lahko dvigne oz. odpre, saj včasih klinični pregled opravimo tako, da mačka leži v transporterju. Skrbnik mora mačko doma navaditi na transporter – najlažje je z zelo okusnimi priboljški, ki jih dobi v transporterju, ali z igro. Vse to vadimo tako dolgo, da gre mačka sama v transporter. Transporter lahko posprejamo z mačjimi feromoni (30 minut pred odhodom), ki mačko na naraven način pomirijo. V transporterju naj bo vedno nekaj domačega – brisača, odeja, igrača.

Mačka naj v čakalnici preživi čimmanj časa. Pomembno je, da nima interakcije z drugimi mački ali s psi. Če je v ambulanti prevelika gneča, naj skrbnik z mačko počaka zunaj (v avtomobilu).

Skrbnikovo počutje vpliva na mačko, zato je pomembno, da ostane miren. Če je skrbnik prestrašen in paničen, je morda bolje, da pri pregledu ni prisoten.

Pregled se izvede v sobi za preglede oz. posvete, vendar ni nujno, da se omejimo samo na pregledovalno mizo – če se mačka boljše počuti npr. na tehtnici, na tleh, pregled opravimo tam. Ker lahko močne vonjave predstavljajo mački stres, tudi tukaj pomaga uporaba mačjih feromonov. Veterinarsko osebje mora ravnati umirjeno, strokovno in potrpežljivo.
Že na začetku pregleda (če mačka ni prostoživeča ali res panična), odpremo transporter in s tem damo mački možnost, da pride sama ven. Ko pride mačka iz transportnega boksa, ga zapremo in odstranimo. Umirjene mačke se lahko sprehodijo po ambulanti in jo raziščejo.

Če mačka še vedno leži v boksu, tiho odstranimo zgornji del in opravimo pregled tako, da mačka ostane v transporterju. Če je mačka zelo prestrašena, jo pokrijemo z brisačo in napravimo ”šotor”.

Kako prepoznamo, da je mačka v stresu?

Zgodnji znaki stresa:

blag premik ušes nazaj in dol
hrbet je blago usločen
blago napet izraz na obrazu
dilatacija zenice
premikanje repa
znojenje blazinic

Povečan stres:

mačka postavi tačke bližje telesa
zniža glavo, se usloči - da se naredi manjša
bolj zožana oblika zenice

Hud stres, priprava na napad:

hrbet je zelo usločen
ušesa čisto sploščena

Lahko pa mačke kaže znake stresa tako, da ”zmrzne” – se ne premika, ima široko odprte oči in se ne odziva.

Obrambni mehanizem mačk v stresnih situacijah je, da se skušajo umakniti, skriti. Zato se bo mačka veliko boljše odzvala, če se ji bo zdelo, da ima možnost izhoda in da ima situacijo pod kontrolo ona, ne pa neznanci okrog nje. Mačko lahko ”zavijemo” v brisačo in jo s tem imobiliziramo, npr. za odvzem krvi, urina. 

Če pa je zaradi preteklih slabih izkušenj za vašo mačko obisk veterinarja res stresen, jo na obisk poprej pripravite – najprej poskusite s katerim izmed naravnih pripravkov, ki lahko omili stres. Če tudi to ne pomaga, potem se z vašim veterinarjem pogovorite o zdravilih, ki lahko omilijo tesnobo in strah med obiskom. Nikoli pa ne dajajte človeških zdravil na lastno roko, saj so lahko zelo nevarna!

Izogibati se je treba agresivni fiksaciji, saj se tako možnost izhoda popolnoma izniči, kar vodi v hud stres, strah in tesnobo. Vse to lahko privede tudi do agresivnega vedenja, saj je to edino, kar mački (po njenem mnenju) še ostane.

Kaj so mačji feromoni?

Mačji feromoni so izločki posebnih žlez, ki jih imajo mačke po celotnem telesu, ki jih mačke uporabljajo za komunikacijo med seboj in z okolico. Številne žleze so po obrazu (na bradi, spodnjem delu ušes, čelu, licih, okrog ust), na blazinicah ter okoli seskov. Feromoni se uporabljajo za označevanje ozemlja, ustvarjanje povezav med mački, krepitev povezovanja, kot pomoč mačjim materam in mladičem, da se povežejo med seboj, za samopomiritev, signalizirajo srečo in zadovoljstvo … So naravni del mačje komunikacije, ki pa jo lahko z umetnimi pripravki brez stranskih učinkov posnemamo in ji pošljemo pomirjujoča sporočila. 

Kupite jih lahko pri veterinarju ali v specializiranih trgovinah z opremo za male živali.