Jesenski premiki v živalskem svetu

Avtor članka: Dejan Bordjan
Deli s prijatelji

Premiki so v okolju zelo pogost pojav, ki omogočajo razširjanje in preživetje zelo velikemu številu organizmov, med njimi je najbolj znana selitev. V naravi selitev pomeni usmerjeno in ponovljivo premikanje organizmov. Čeprav nam ob omembi selitve na misel padejo ptice, se selijo tudi ribe po rekah in oceanih proti vsakoletnim drstiščem ter veliki rastlinojedi po traviščih celotnega sveta. Najbolj znane so selitve gnujev v Serengetiju in karibujev po Aljaski. Po številu osebkov in vrst, ki se selijo, pa so ptice vsekakor zmagovalci.

Vsako leto se po opravljeni gnezditvi mnogo vrst pripravi na premik proti prezimovališčem. Med pticami izstopajo vrste, ki se selijo na dolge razdalje, npr.: kmečke lastovke, ki lahko premagajo razdaljo skoraj 10.000 km iz Severne Evrope vse do Južne Afrike. Velika večina dolgoprogašev se iz Evrope seli v Afriko, nekaj pa v Indijo.

V posebno skupino sodijo morske ptice, ki se z obal Evrope odselijo proti južnim oceanom. Med njimi za rekorderko velja polarna čigra, ki lahko med dvema gnezdenjema preleti več kot 90.000 km.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.