Kako pogosto spodrezovati konja in zakaj – 2.del

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Spodrezovanje kopit je kompleksna naloga, ki zahteva natančno poznavanje anatomije (predvsem kopita), vsaj osnovne biomehanike gibanja in psihologije konja. Konji so, kar se ravnanja z nogami tiče, zelo občutljive živali, saj jih nagon opozarja, da bi jih lahko že najmanjša poškodba noge v divjini stala življenja. Kopito je izredno močno oživčeno, in ko konj stopi na tla, zelo dobro čuti vsak detajl na obliki kopitne kapsule. Zato je pri spodrezovanju pomembno, da se s konjem ravna spoštljivo in se vzpostavi dialog, ki mu dopušča možnost izraza.

Predolga stena preobremeni belo linijo, ki se razvleče in razpoka, kar med drugim omogoča vstop patogenih bakterij, in hkrati za sabo potegne še celo vrsto drugih težav, saj nastanejo vzvodi in koncentrirani pritiski, ki lahko sami po sebi povzročajo vnetja in poškodbe tudi drugje po telesu.

Šele skozi redne obiske lahko konj in strokovnjak za kopita ustvarita odnos in zaupanje, ki bistveno pripomore k dobro opravljenemu delu in dobremu počutju konja. Konj mora pri spodrezovanju prostovoljno dvigniti nogo in brez upiranja stati.

Včasih je to zanj tako iz fizičnega kot psihičnega vidika zahtevna naloga, zato mora biti strokovnjak za oskrbo kopit dobro poučen o ravnanju s konjem in nikoli ne sme uporabljati sile.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.