Artritis pri konjih – osteoartritis, možnosti terapij – 2. del

Avtor članka: Eva Tasič
Deli s prijatelji

V prejšnjem prispevku sem pisala o vzroku in mehanizmih za nastanek osteoartritisa pri konjih. Spomnimo se, da je osteoartritis eden glavnih vzrokov šepanja pri konjih. Večinoma se osteoartritis diagnosticira pri starejših konjih, žal ga občasno najdemo tudi pri mlajših konjih, ki se še razvijajo in ki za seboj še nimajo treningov in intenzivnega dela. V tem članku se bom osredotočila predvsem na vrste terapij, ki so nam na razpolago za lajšanje posledic tega pogostega obolenja sklepov.

Kaj vse vpliva na nastanek osteoartritisa?

Kot omenjeno, je osteoartritis (OA) pri starejših konjih večinoma diagnosticiran kot posledica dolgotrajne rabe zaradi naporov in obremenitev, ki z leti vodijo v spremembe sklepnih struktur. Je proces, ki se mu nihče ne more izogniti niti živali, niti ljudje, saj se s starostjo razmerje med sposobnostjo obnove in obrabe v telesu obrne v korist obrabi, tudi, če v življenju nismo bili pretirano aktivni.

Poleg tega je v proces vpletenih še ogromno faktorjev, od genetike in telesne konstitucije do načina življenja in prehrane.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.