Uporaba uzde brez brzde – “bitless”

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Uporaba uzd brez brzde ali “bitless uzd” je v zadnjem času v velikem porastu. Zato obstajajo na tržišču ponudbe različno oblikovanih jahalnih “bitless uzd”, ki se razlikujejo predvsem po načinu, kako pritiskajo na nosni del konjeve glave. Sama zelo pozdravljam to novo modo, ki med drugim potrjuje dejstvo, da brzda ni v gobcu zato, da z njo konja obvladujemo. 

Ali so vsi konji primerni za uporabo uzde brez brzde?

Prav vsak konj je dovolj občutljiv, da se ga lahko jaha brez brzde, saj prava “kontrola”nad konjem izhaja iz pravilne izšolanosti konja in njegove povezanosti z jahačem. Jahanje brez brzde pa nam na nek način omogoča nekaj več gotovosti, da z mehko podloženo uzdo brez brzde konju pri nerodnem jahanju ne bomo povzročali bolečine, kot mu jo lahko z brzdo. Če je konj primerno izšolan, je “bitless uzda” zagotovo najbolj primerna uzda za začetnike in rekreativne jahače. Prav tako je uporabna tudi za višjo šolo jahanja, kot na primer za dresurno jahanje, vendar je to odvisno od tehnike jahanja in konjeve občutljivosti.

Kadarkoli govorimo o škodljivosti ali neškodljivosti katerekoli vrste uzde, ima pri tem najbolj pomembno vlogo prav roka jahača . Seveda moramo pri izbiri uzde vedno poskrbeti, da se konju lepo prilega in da mu že sama po sebi ne povzroča neudobja ali celo bolečine. Pa vendar lahko s še tako pravilno izbrano uzdo, z brzdo ali brez nje, konju škodujemo, če na vajetih delujemo   brez občutka in na silo. Zavedati se moramo, da oprema nikoli ne bo rešila težav, ki jih imamo s konjem zaradi lastne neobčutljivosti in neznanja.

Zato se moramo vedno znova spomniti, da če konj občuti muho na svojem telesu, bo zagotovo občutil tudi našo roko oziroma vsakršen, še tako majhen pritisk.

Ce je njegova pozornost drugje ali če našega signala ne želi slišati oziroma ga ne razume, pa lahko hitro pristanemo pri merjenju moči in delovanju s silo, kar ponavadi ne le škoduje, temveč lahko celo ogroža tako konja kot jahača.

 Uporaba močne sile se pri konju nikoli ne obrestuje in v najboljšem primeru konja naučimo neobčutljivosti, kar naredi delo z njim težko, neprijetno ali celo nevarno. Zato je najbolj pomembna učna podlaga za pravilno uporabo “bitless uzde” ta, da naučimo konja poslušnosti in odzivnosti na rahle pritiske. Pri tem ne smemo pozabiti, da nenehno izboljšujemo tudi svoje znanje in razumevanje pravilnega dela s konjem.

Zagotovo je nepravilna in nasilna uporaba brzde za konja bolj boleča kot nepravilna uporaba “bitless uzde”, saj klasična kovinska brzda pritiska na najmehkejše dele konjeve glave – na dlesni, ustnice in jezik. Za uporabo brzde morata biti tako jahač kot konj izšolana na visokem nivoju. Vendar tudi uzda brez brzde ni sama po sebi neškodljiva in lahko povzroči nezanemarljive poškodbe glave.

Konjeva glava je namreč močno oživčena in nosna kost (še posebej na spodnjem delu nosu) izredno občutljiva na pritiske. Uzda mora biti ustrezne velikosti in pravilno nameščena, upoštevajoč konjevo anatomijo. Nosnik nikoli ne sme nalegati prenizko, saj lahko s tem poškodujemo živce in nosno kost ter tako otežimo konjevo dihanje. Če je nosnik nameščen previsoko, pa lahko konja ožuli oziroma ne deluje pravilno.

Pred nakupom se je treba poglobiti v obliko konjeve glave, saj ima vsak konj rahlo drugačno. Če je le mogoče, uzdo prej preizkusimo, da vidimo, kako se bo konj odzval na določen tip uzde.

Konja lahko jahamo tudi samo z oglavko, vendar te niso vedno najbolj primerne (sploh za bolj zbrano jahanje), saj se lahko pri jahanju pretirano premikajo po glavi in s tem konja motijo ali celo ožulijo. Bolje je kupiti uzdo, ki je narejena namensko za jahanje, saj bomo lahko bolj prepričani, da bo uzda ostala na svojem mestu in da bodo pritiski ob kontaktu ustrezno porazdeljeni.

Različice uzde brez brzde - "bitless"

Najbolj razširjene uzde brez brzde so verjetno “sidepull uzde”, ki izhajajo iz “wesern jahanja”. Te uzde so narejene zelo preprosto in običajno ustrezajo večini konj. Zelo popularna je tudi uzda “Dr. Cook”, ki je narejena tako, da se jermeni, na katerih so pripete vajeti, križajo pod konjevimi ličnicami in na ta način zopet malo drugače razporejajo pritiske. Po mojih izkušnjah pa ta uzda ne ustreza prav vsakemu konju.

Priporočamo tudi: Prosto usmerjanje konja 1. del

Obstajajo tudi različne vrste “hackamore uzd”, ki delujejo kot nekakšni vzvodi (nekatere se da tudi nastaviti po različnih stopnjah jakosti pritiska) in s tem omogočajo jahačevi roki več moči. Podoben učinek kot “hackamore uzde” imajo pri jahanju tudi vrvične oglavke, ki so lahko zelo različno oblikovane in pletene iz različno debelih in različno mehkih vrvic. Kot tudi pri drugih “bitless uzdah” moramo biti tudi pri vrvičnih oglavkah na oboje pozorni, saj debelina in trdota vrvic močno vplivata na to, kakšen bo občutek na konjevem nosu.

V vsakem primeru je boljše, če za jahanje uporabljamo uzde, ki so na nosu ustrezno podložene, tesnost nosnika pa se lahko regulira, saj s tem zmanjšamo možnost premikanja po glavi in poškodb zaradi točkovnih pritiskov. Ostrino nosnega dela uzde lahko primerjamo z ostrino brzde – uporaba kandare ali bolj ostre brzde zagotovo ne spada v roke začetnika, temveč le v gobec visoko izšolanega konja in jahača. Enako velja za “bitless uzde” – takšne z bolj močnimi vzvodi in tankimi nosnimi vrvicami naj bodo uporabljene pazljivo in z izučenim občutkom.