Artritis pri konjih – kako dobro ga poznamo? 1. del

Avtor članka: Eva Tasič
Deli s prijatelji

Marsikomu se ob besedi artritis kar malo ustavi srce, sploh, če je beseda izrečena med diagnostiko šepanja lastnega konja. Kako dobro v resnici poznamo artritis? Marsikdo ob tej besedi verjetno pomisli na bolečine, konec jahalne kariere in draga zdravljenja, kar ni nujno res. V tem članku bom razložila, kaj je artritis, kako in zakaj pride do njega ter kakšne so možnosti diagnostike tega obolenja.

Kaj je osteoartritis?

Poglejmo najprej, kaj beseda artritis sploh pomeni. V medicinskem in veterinarskem žargonu besede, ki se končajo s končnico -itis pomenijo vnetje. Artritis torej pomeni vnetje sklepa ali sklepov. Poznamo različne vrste vnetij, pri ljudeh je pogosto omenjeni revmatoidni artritis, pri konjih je eden izmed bolj strašljivih artritisov septični artritis, kjer pride do vnetja sklepa/ov zaradi vstopa mikroorganizma vanj. Najpogostejša raba besede artritis pri konjih je v besedi osteoartritis. Včasih je veljalo prepričanje, da osteoartritis opisuje obrabo sklepov – natančneje obrabo sklepnega hrustanca, danes pa vemo, da gre za veliko bolj kompleksno degenerativno obolenje sklepov.

Gre za bolezenski proces sinovialnih sklepov (to so najpogostejši sklepi pri konjih, ki omogočajo največjo gibljivost, sestavljeni so iz (vsaj) dveh kosti, sklepne ovojnice in prostora med sklepi, ki je napolnjen s sinovialno tekočino) in ki ga sestavljajo obraba/degeneracija hrustanca, sprememba kostnine pod hrustancem, nastanek kostnih izrastkov, zadebelitev sklepne ovojnice, sprememba sestave sklepne tekočine itd. Je obolenje, ki je po nekaterih študijah diagnosticirano pri kar 54 % šepanjih mlajših in starejših konj.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.