Opraševalci

Avtor članka: Dejan Bordjan
Deli s prijatelji

Ob besedi opraševalci pogosto pomislimo na (medonosne) čebele, a te so le zanemarljiv del opraševalske skupnosti, ki samo pri nas vsebuje na tisoče vrst. Opraševalci so vse tiste živali, ki prenašajo pelodna zrna z ene rastline na drugo rastlino iste vrste in tako pripomorejo k njenemu razmnoževanju. Čeprav spada večina znanih vrst opraševalcev med žuželke, pa so lahko za opraševanje rastlin ponekod ključne tudi druge skupine organizmov.

Zakaj opraševanje? Večina rastlin je nepremičnih (izjema so npr. nepritrjene vodne rastline, ki se pasivno premikajo po vodi), zato se morajo oploditi na daljavo. V ta namen imajo razvite premične spolne celice, pri različnih skupinah rastlin različno poimenovane. A ne glede na to, ali jim rečemo pelodna zrna ali spore, opravljajo isto nalogo.

To so moške spolne celice, ki imajo težavno nalogo – nekako morajo priti do ženskih spolnih celic, ki najpogosteje ostajajo na rastlinah. Pri mahovih in praprotih potujejo moške spolne celice s pomočjo vode, zato se ti dve skupini najpogosteje pojavljata na bolj vlažnih območjih, mahovi, na primer, tudi na severni strani dreves, kar nam pomaga pri orientiranju v gozdu. Pri mahovih imajo moške spolne celice biček in lahko z njegovo pomočjo aktivno potujejo proti ženski spolni celici.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.