Učenje s klikerjem: Zakaj kliker ni primeren za vzgojo?

Avtor članka: Petra Mohar

Kaj je kliker in kako ga uporabljamo?

Kliker je majhna, običajno plastična naprava, ki ustvarja kovinski zvok. Uporablja se kot označevalec vedenja. Označevalec vedenja je potrditev, da je bil gib, ki ga je pes naredil, pravilen oziroma se pes giblje v pravo smer. Zvoku sledi nagrada, ki je običajno priboljšek.

V začetnih korakih nagrajevanja na delo s klikerjem si zvok in nagrada v najboljšem primeru sledita z zamikom ene sekunde. Kasneje se zamik povečuje in kliker se uporablja za premostitev časa med izvedenim gibom oziroma vedenjem in nagrado. To je uporabno predvsem takrat, kadar psa usmerjamo na določeni razdalji. Potrditev določenega giba, ki lahko traja le nekaj trenutkov, mora biti takojšnja. Nagrada pa lahko sledi malo kasneje.

Kliker in oblikovanje vedenja

Vsako vedenje je sestavljeno iz več elementov. V odvisnosti od zahtevnosti vedenja, so ti elementi lahko hitrost gibanja, usmeritev in položaj telesa, glave, ušes ali tac, organizacija telesa in podobno. Ti elementi vedenja se v vsakdanjem življenju našega psa pojavljajo spontano, usmerjeno ali naključno. Kadar želimo, da pes izvede določeno vedenje, okrepimo pojavnost in želeno zaporedje elementov, ki določeno vedenje sestavljajo.

Oblikovanje vedenja je torej proces, tekom katerega nagrajujemo uspehe po majhnih korakih. Nagrajujemo posamezne elemente in gibe, ki bodo našega psa pripeljali do končne oblike vedenja.

Če na primer želimo psa naučiti, da na naš znak pospravi svoje igrače, lahko to vedenje razbijemo na majhne korake. Koraki, ki bi jih v tem primeru uporabili, bi lahko bili prepoznavanje določene igrače, iskanje igrače, pobiranje igrače z gobcem, držanje igrače v gobcu, prenašanje igrače do predala in spuščanje igrače v predal.

Prvi korak je torej pobiranje igrače. Za hitrejše in učinkovitejše učenje razbijemo ta korak na posamezne elemente in vsak najmanjši element potrdimo s klikerjem ter nagradimo.

Kako zgleda učenje s klikerjem?

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.