Jahačeva medenica

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Vsakič, ko se usedemo na konja, mu s svojim telesom pričnemo sporočati informacije. Vsako spremembo v razporeditvi teže ali napetosti jahačevih mišic bo konj občutil in temu primerno odreagiral. Glavna dejstva, s katerimi jahač vpliva na konja, so roke, noge ter sedišče. Sedišče predstavlja direkten stik jahača s konjem, zato je to dejstvo daleč najpomembnejše. Dober jahač lahko z uporabo sedišča konju posreduje praktično vse potrebne informacije, noge in roke pa igrajo pri tem zgolj podporno vlogo. Težave, ki izvirajo iz sedišča, pogosto ovirajo napredek tako konja kot jahača, zato je jahačeva medenica tudi tema tega zapisa.

Za pravilno uporabo sedišča je izjemno pomembno, da je položaj jahačeve medenice na konju optimalen. Pravilna drža jahača na konju in pravilno posredovanje informacij se torej začne pri položaju jahačeve medenice.

Osnovna anatomija

Medenica je skledasta kost, ki predstavlja stik med hrbtenico in nogami ter igra pomembno vlogo pri človeškemu gibanju. Sestavljena je iz leve in desne polovice, vsako od polovic pa sestavljajo tri glavne, med seboj zaraščene kosti – črevnica, sednica in sramnica. Najbolj očitni sta črevnici, ki ju zatipamo na sprednji strani telesa v bokih. Primerjava položaja leve in desne črevnice pove veliko o simetriji medenice in posledično celotnega telesa. Ko se pogovarjamo o jahačevem položaju na konju, nas najbolj zanimajo sednice, te so namreč v direktnem stiku s konjem. Sednice najlažje zatipamo tako, da se na trdi podlagi usedemo na svoje dlani. Tako začutimo direkten pritisk sednic, ki ga občuti konj na svojem hrbtu, ko se nanj usede jahač. Medenica je pogosto izvor asimetrij, ki jih kot ljudje občutimo v svojem telesu. Stare poškodbe, kronične težave in ponavljajoči se gibi pripomorejo k nastanku asimetričnega videza medenice. Če naša medenica ni simetrična na tleh, je zelo verjetno, da tudi na konju ne bomo sedeli simetrično, zaradi česar bomo na konja zelo težko vplivali enakomerno.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.