Kaj storiti, če v naravi opazimo mladiča ali poškodovano žival?

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

V večini primerov najdeni mladički ne potrebujejo naše pomoči. Če niso vidno poškodovani, jih je bolje pustiti pri miru in se jih ne dotikati. Tudi če izgledajo zapuščeni, po navadi niso in njihova mama ni daleč, ampak se le skriva pred vami. 

Starši niso ves čas z mladiči, saj del dneva tudi lovijo oz. iščejo hrano, včasih je to, da sta mama in mladič ločena, tudi vrsta obrambe pred plenilci. Vsak stik s človekom za prostoživeče živali predstavlja velik stres.

Kaj, če je mladič poškodovan?

Živali se pri nas po zakonu delijo na zavarovane živalske vrste in lovne živali. Če gre za prvo, torej zavarovano živalsko vrsto, potem so pravi naslov za vse informacije v Zatočišču za prostoživeče živalske vrste, ki se nahaja na Muti. Kontaktni telefonski številki sta 031 813 097 in 041 518 939. V Azilu vam bodo svetovali, kako s poškodovano živaljo ravnati oz. bodo po pogovoru z vami presodili, ali žival res potrebuje vašo pomoč. Z napačnim ravnanjem lahko namreč povzročite več škode kot koristi.

Če je poškodovana divjad oz. lovna žival, je za le-to pristojna lovska družina na določenem območju. Obrnite se na Center za obveščanje, 112, kjer vam bodo posredovali kontakt lokalnega pristojnega lovca. 

Ob vsakem rokovanju s prostoživečimi živalmi se moramo zavedati, da jim stik s človekom predstavlja hud stres, lahko celo tako močan, da žival od stresa pogine. Oskrba takšnih živali v neprimernih prostorih in brez pomoči usposobljene osebe je skoraj nemogoča in izredno zahtevna.

V večini zgodb, kjer so ljudje domov vzeli ”zapuščenega” mladička divje živali, je bil zaključek žalosten, saj je žival poginila.

Za konec še opomin, da divje živali sodijo v naravo. Živalim prostoživečih vrst je v ujetništvu zelo težko, skoraj nemogoče, zagotoviti primerno okolje in pogoje za bivanje ter prehrano. Prav tako jih nikoli ni mogoče v celoti udomačiti.

Zavarovane živalske vrste:

Jež, zajec, bober, veverica, vidra, podlasica, žabe, kače, močvirska sklednica, sove, kukavice, ujede … je le nekaj najbolj znanih zavarovanih živalskih vrst.

Lovne živali:

So vse tiste živali, ki so na seznamu živali, ki jih je dovoljeno loviti v lovnih dobah: srna, jelen, damjak, muflon, gams, kozorog, divji prašič, poljski zajec, jazbec, lisica, nutrija, šoja, sraka, siva vrana …

Občudujmo jih tam, kjer so doma – v naravi.

Priporočamo tudi: Ježki