O, glej, stenica!

Avtor članka: Eva Veler
Deli s prijatelji

Ko jo zagledam in rečem: »O, glej, stenica!«, se ljudje okoli mene navadno v hipu vznemirijo. Takoj namreč pomislijo na posteljne stenice. Vendar so te le ena izmed mnogih vrst šesteronožcev, ki jih uvrščamo v podred stenic Heteroptera (red Hemiptera). Gre za eno večjih skupin žuželk, s katere predstavniki se pravzaprav skoraj vsakodnevno srečujemo. V Sloveniji živi več kot 700 različnih vrst stenic. Mednje na primer spadata tudi šuštar in smrdljivec, ki smo ju zagotovo vsi že videli.

Stenice

Kot je za insekte splošno značilno, imajo tudi stenice tri pare nog, dva para kril in členjeno telo: glavo, oprsje in zadek. Stenice imajo nepopolno preobrazbo, kar pomeni, da njihov razvojni krog ne zajema stadija bube. Iz jajčec se izležejo ličinke, ki so (razen tega, da so manjše in nimajo kril) zelo podobne odraslim osebkom.

Po obliki, velikosti in barvi in po načinu življenja so stenice izjemno raznolika taksonomska skupina, ki naseljujejo tako kopenske kot vodne habitate. Večina vrst se prehranjuje z rastlinami, mnoge so plenilke, nekatere pa živalim sesajo kri.

Ljudje stenice pogosto označijo za hrošče (Coleoptera), a se od njih bistveno razlikujejo

Kljub njihovi pestrosti vse stenice združujeta in hkrati zanesljivo ločita od ostalih žuželk dve ključni značilnosti: kljunec in hemielitre.

Kljunec je posebno bodalo–sesalo, v katerega so preoblikovane njihove obustne okončine. Z njim vbodejo v rastlinsko ali živalsko tkivo in sesajo tekočine (oz. utekočinjeno notranjost) svojega gostitelja oziroma plena. Med mirovanjem je kljunec upognjen nazaj in spravljen med baze nog na spodnji strani telesa. Pri večini vrst ga brez težav opazimo tudi s prostim očesom, če žuželko le malo natančneje pogledamo.

Druga specifična značilnost stenic so hemielitre. Z izrazom poimenujemo njihov prvi par kril. Bazalni predel le-teh, imenovan korij, je nekoliko utrjen, podobno kot pri hroščih, medtem ko je končni del prvih kril (t. i. apikalna membrana) mehkokožnat, tako kot na primer pri čebelah.

Priporočamo tudi: Žuželke

Stenice, ki jih vsi poznamo

Prepričana sem, da poleg posteljnih stenic vsi poznamo še kar nekaj drugih vrst iz te skupine, ki jih omenjam v nadaljevanju.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.