Ko mačka izloča zunaj mačjega stranišča

Nezaželeno izločanje zunaj stranišča je najpogostejši “problem”, zaradi katerega se lastniki in skrbniki mačk odločijo za posvetovanje ali celo za zapustitev mačke.

Na izločanje moramo gledati kot na biološko in kot na komunikacijsko funkcijo. Pri tej težavi pa je vsekakor prvi korak obisk pri veterinarju, da se izloči zdravstveno komponento. Nato sledi pregled socialno-fizičnega okolja, da se najprej rešijo okoljsko-dobrinski elementi  in šele nato socialno-emocionalni del.

O okolju govorimo predvsem o prostornosti, dostopnosti in lokaciji, o dobrinah pa, kot o hrani, vodi, osebku, predmetih (posodice, igrače in dekice ) in pohištvu (stranišče, postelje in praskalnik … ). Velikokrat je namreč glavna težava v neprimernem, higiensko neustreznem sanitarnem kotičku.

Pšenica Kovačič - ko mačka izloča zunaj mačjega stranišča - higiena WC-ja

Tako kot človek, tudi mačka ne mara higiensko neustreznih toalet.

V prispevku bomo na kratko pregledali okoljske dejavnike, ki lahko vplivajo na to, da mačka izloča zunaj mačjega stranišča.

Med izločanje spadajo uriniranje, markiranje in iztrebljanje. Kot smo že omenili, gre pri tem za naravno vedênje, ki je fiziološkega izvora in je del teritorialnega in paritvenega označevanja. K naravnemu vedenju pa spada še naučenost oziroma nenaučenost uporabe toalete.

Navajanje na WC je po navadi spontano, obstajajo pa tudi primeri, ko je treba mucka, predvsem takega z zgodovino zunanjega življenja ali dudarja, ki odrašča brez starejših mačk, potrpežljivo navajati na WC.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Mačje dobrine.

Priporočljivo je pisanje dnevnika.

K vedenju spadata še nezaželeno in odklonsko vedenje. Nezaželeno je to, kar nam ni všeč, čeprav je to velikokrat njihovo naravno vedenje, npr. uriniranje na kavč. Odklonsko vedenje pa je znak bolezenskega stanja, tako pa je npr. uriniranje v umivalnik.

 Običajna frekvenca izločanja je za veliko potrebo pri mačkah približno dvakrat dnevno, za malo potrebo pa do šestkrat. Frekvenca izločanja je odvisna od količine voluminozne hrane, kar so predvsem briketi, pogostosti hranjenja in količine popite tekočine.

Ko se začnejo te nezgode pojavljati in ponavljati, pa se je treba vprašati:

 • Zakaj izloča mimo stranišča? Krivi so lahko neprimeren WC-kotiček, notranji dogodek ali stanje, npr. napetost v družini, ali zunanji dogodek ali stanje, kot je npr. ognjemet.

 • Komu je sporočilo namenjeno? Namenjeno je lahko (ne)prijatelju mačku, nam ali pa sosedovi mačji simpatiji.

 • Kaj sporoča? Lahko gre za uriniranje, markiranje ali iztrebljanje, priporočljivo pa je proučiti še barvo, vonj, količino, vsebino …

 • Kam sporoča? Poleg WC-ja, na kavč, pred vrata …

 • Kdaj sporoča? Je to zgodaj zjutraj, pred hranjenjem, po sprehodu ….

 • Kdo je zraven? Otrok, pes, sosedov maček …

 • Katera mačka sporoča? Fifi, Miki, Poldi ali …

Pšenica Kovačič - ko mačka izloča zunaj mačjega stranišča - komu je sporočilo namenjeno

Komu je sporočilo uriniranja namenjeno?

Mačje sporočilo odstranimo, namesto da bi ga razumeli

Slaba novica za vse skrbnike, ki intenzivno čistijo, odstranjujejo te mačje zapisnike, je to, da jih velika večina tega sporočila ne razume, da jim ga ne uspe razrešiti. Za nameček pa to, predvsem čiščenje z odišavljenimi in sintetičnimi čistili ob težavah psihološkega izvora, ta zapis zapacka oziroma ga izbriše.

Mačji izločki vsebujejo informacije o mačkini zgodovini, načinu življenja, prehrani, starosti, spolu, zdravju, paritvenem statusu, kondiciji, značaju in temperamentu, razpoloženju in čustvih in zagotovo še marsikaj, kar je za mačjo komunikacijo samoumevno, hkrati pa je onkraj človeškega razumevanja.

Brez hitre prepoznave vzroka pa se bo mačje početje kljub čiščenju nadaljevalo, večinoma celo do te mere, da bo postalo to vedenje priučeno in ga bo tako veliko težje odpraviti, kot bi ga bilo v prvi fazi pojava težave. Treba je tudi upoštevati, da je izločanje samostojna, zelo ranljiva aktivnost, pri kateri se mora mačka počutiti varno in imeti mir.

Nekaj klasičnih primerov pomanjkanja miru:

 • WC zaseda druga mačka,

 • na iztrebke naše mačke komaj čaka naš pes,

 • mačko moti otroški živžav,

 • motnjo pomeni tudi delovanje bele tehnike.

Pšenica Kovačič - ko mačka izloča zunaj mačjega stranišča - stranišče

Stranišče za leto 2021.

Na podlagi opažanj iz dnevnika in zgoraj zastavljenih vprašanj dobro pregledamo tudi higieno in lokacijo stranišča in poskušamo težavo odpraviti s pomočjo naslednjih iztočnic:

1. ŠTEVILNOST, RAZPRŠENOST, LOČENOST, DOSTOPNOST in LOKACIJA STRANIŠČ

 • Več stranišč: Ena mačka naj ima vsaj dva WC-ja, v veliki hiši naj bo WC v vsakem nadstropju. Stranišče v vsaki sobi je posebej priporočljivo za mačke, ki potrebujejo malo več pozornosti, bodisi zaradi čustvenih stisk, starosti, bolezni ali poškodbe.
 • Stranišče naj bo vsaj en meter oddaljeno od vseh dobrin, npr. od drugega WC-ja, hrane, vode, igral. Zadosten odmik je potreben, da ne bi prišlo do kake okužbe.
 • Stranišče naj bo postavljeno v miren, a družabno pomemben prostor. Stranišča naj ne bodo skrita v kleti ali shrambi, primeren prostor je tam, kjer se skrbnik veliko zadržuje, a vseeno dovolj odmaknjen, da ni na njegovi lokaciji prevelike frekvence ljudi in drugih živali.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Agresivni odzivi mačk do ljudi

2. STRANIŠČNA POSODA

Velikost. Večina stranišč je premajhnih, da bi mačke v njih lahko izvajale nagonsko vedenje pred izločanjem in po njem. Za mačke, ki jim določeni gibi in položaji povzročajo bolečino, pa so (pre)majhna stranišča stresna in so zanje polna preprek.

Pokrita stranišča. Pri pokritih straniščih mačke nimajo pregleda nad situacijo, z možnostjo samo enega vhoda/izhoda se počutijo ujete, utesnjene, neokretne. Poleg tega pa se v zaprtem prostoru vonj njihovega urina koncentrira, to pa predstavlja za v primerjavi s človeškim vohom mačja super čutila že kar neznosno težavo.

ŌKAMI TRGOVINA – IZDELKI ZA MAČKE

3. PESEK

 • Debelina plasti 3–5 centimetrov. Toliko, da lahko mačka koplje in da takoj pride do dna.
 • Neodišavljen. Za nas je odišavljen pesek prijeten, mačji super čuti pa takega zelo slabo prenašajo.
 • Neprašen. Prah je težava za mačja dihala in tudi za oči.
 • Neobarvan. Obarvani pesek je človeška kaprica. Ker pa so barve po navadi sintetične, so lahko celo strupene, zato za mačke nikakor niso zdrave.
 • Nelepljiv. Če se pesek lepi na tačke in dlako, povzroča mački nelagodje.
 • Naraven. Sintetični peski vsebujejo snovi, ki za mačje telo pomenijo preobremenitev.
 • Mehek. »Prestol« naj bo mehkoben in prijeten.
 • Neglinen. Glina se lahko lepi, tako na WC, tla in odtoke kot tudi na mačja dihala.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Pomen interaktivnega hranjenja.

4. HIGIENA STRANIŠČA

 • Izločke pobiramo dvakrat dnevno. Za zelo občutljive mačke pa se priporoča takojšnja odstranitev izločkov.
 • Pesek v celoti zamenjamo enkrat tedensko. Tudi če dnevno odstranjujemo zlepljene kepice, predstavljajo namreč ostanki izločkov raj za bakterije in mikroorganizme, zato je treba pesek v celoti zamenjati vsaj enkrat tedensko.
 • Enkrat tedensko očistimo tudi posodo WC-ja, z alkoholom in neodišavljenim detergentom za posodo. Tedensko pomivanje posode je nujno. Mačke potrebujejo čisto stranišče enako kot ljudje. Pri čiščenju pa se je treba izogibati sanitarnim čistilom, ne glede na to, ali so sintetična ali naravna.
 • Menjava stranišča. Posoda za WC je potrošni material. Iz higienskih razlogov jo je priporočljiva zamenjati vsaj na dve do tri leta. Kot alternativo je mogoče uporabiti tudi trajnostna biorazgradljiva stranišča iz rastlinskih vlaken.

5. ZA ŠE BOLJŠE POČUTJE MAČK

Zagate s sanitarijami so sicer mikro okoljski dejavniki, a so za vse mačje skrbnike zelo kompleksen izziv. Za razumevanje in uspešno reševanje težav pa so bistvena izhodišča opazovanje, beleženje in analiza.

Cvetovi vrtnice, kamilice in sivke so mačkam prijazna zelišča, jih pomirjajo, zato so priporočljivi za odišavljanje  stranišča in prostora. V bližini sanitarij pa se močno odsvetujejo vsi parfumi, odišavljeni pudri, električni vložki za odišavljenje prostorov. Zaradi umetnih vonjav lahko mačke boli glava, zato se uporaba vsega tega odsvetuje.

Soda bikarbona. Uporablja se v majhnih količinah, kajti v velikih količinah lahko povzroča neprijeten občutek.

Izdelki Feliway. To so sintetični feromoni, ki pripomorejo k splošnemu dobropočutju mačk.

Pšenica Kovačič - ko mačka izloča zunaj mačjega stranišča - zelišča pomagajo

Zelišča pomagajo pri dobremu počutju mačk.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “MAČKE”

Avtor: Pšenica Kovačič, dipl. slik. in uni. dipl. oblik., ISFM AdvCertFB

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Osnovne potrebe psa in njihov vpliv na njegovo počutje in vedenje
Etogram bolečine pri jahalnem konju

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.