Odgovorno posvajanje iz zavetišča: obdobje prilagajanja in spoznavanja

Avtor članka: Petra Mohar

V prvem članku o odgovornem posvajanju iz zavetišča smo se seznanili z vsem, kar bo olajšalo našemu novemu družinskemu članu odhod iz znanega okolja in od dotedanjih skrbnikov, sedaj pa si bomo ogledali, na kaj vse moramo biti pozorni, da bo naš kuža čim hitreje sprejel novo okolje in nove člane svojega tropa. Odgovorno posvajanje iz zavetišča se nadaljuje doma, ko se prične obdobje prilagajanja in spoznavanja. Tako se zgodba o sožitju lahko začne.

Pes in družina

Torej, ko razmišljamo o novem psu, moramo biti pripravljeni svoje življenje prilagoditi novemu družinskemu članu. Če želite ali ne, se bo s prihodom vašega novega sopotnika vaše življenje spremenilo. Čeprav je mnogo dejavnikov, na katere ne moremo vplivati, se lahko na marsikaj pripravimo, če se o našem bodočem psu dobro pozanimamo.

Naše razumevanje in spoštovanje pasje narave pride do izraza tudi in predvsem, ko se odločimo za posvojitev psa iz zavetišča. Čeprav se v zavetišču znajdejo tudi popolnoma neobremenjeni in nezahtevni psi, ima večina psov vsaj neprijetno izkušnjo zapustitve. Pravzaprav lahko na slabe izkušnje, ki jih bo pes prinesel s seboj, računate pri čisto vsakem psu, ki ne izvira iz vzreje skrbnega vzreditelja. Ne glede na njegovo zgodovino pa si vsak pes zasluži naše razumevanje, potrpežljivost in spoštovanje.

Pridobimo čimveč informacij o psu

Ne glede na to, ali boste posvojili psa iz zavetišča ali pa ga kupili pri dobrem vzreditelju, morate tistemu, ki vam bo predal psa, zaupati. Ta oseba je namreč običajno vaš edini vir informacij o vašem bodočem družinskem članu, njegovi zgodovini in morebitnih posebnostih. Prave informacije vam lahko prihranijo mnogo neprijetnosti in stresa. Z njimi lahko pripravite vaš dom tako, da boste psu omogočili čim lažje spoznavanje nove situacije, v kateri se je znašel.

V prvih dneh po prihodu v vaš dom mora pes spoznati novo, zanj tuje in neznano okolje. Navaditi se mora predvsem novih zvokov, novih vonjav ter se seznaniti z vašimi pravili in vsakodnevno rutino. Spoznati se mora tudi s preostalimi člani svoje nove družine in se prepričati, da mu nihče od njih ne predstavlja nevarnosti.

V tem obdobju prilagajanja pustimo psa pri miru, pustimo mu, da raziskuje, opazuje in se uči v svojem tempu. Ne obremenjujemo ga z razkazovanjem sosedom ali prijateljem, ne vsiljujemo mu krtačenja, kopanja ali striženja krempljev, ne učimo ga poslušnosti ali trikcev in ne vozimo ga k veterinarju. Dobro zavetišče ali dober vzreditelj je za zdravje psa poskrbel, preden ga je predal v nov dom, zato obisk veterinarja lahko počaka.

Obdobje prilagajanja in spoznavanja pomeni, da moramo biti pozorni na zdravje, spanje, hrano in na osebnost psa

Seveda se lahko zgodi, da pes v prvih nekaj dneh zaradi velike obremenitve in stresa ob menjavi okolja zboli. In popolnoma jasno je, da boste v tem primeru poklicali veterinarja in psa po potrebi k njemu tudi odpeljali. Vendar, če ima pes nekoliko več prhljaja, nekaj oblog na zobeh, nekaj vozlov v kožuhu ali predolge kremplje, lahko odpravljanje teh težav prestavite za nekaj dni ali tednov. Ta trenutek vam pes še ne zaupa in obisk veterinarja ali celo pasjega frizerja lahko to nezaupanje močno poglobi.
V času, ko se pes navaja in prilagaja novemu življenju, je bistvenega pomena, da mu zagotovimo dovolj miru za kvaliteten spanec, da ga postopno navajamo na samoto in gradimo medsebojno zaupanje ter spoštljiv odnos. Zaupanje in odnos gradimo z zagotavljanjem osnovnih življenskih potreb in z razumevanjem, spoštovanjem ter upoštevanjem pasje komunikacije.

Precejšnja verjetnost je, da se bo pes zaradi stresa prvih nekaj dni v novem domu težje sprostil in spal. Predvsem mladički in negotovi psi prvih nekaj dni večino časa le dremajo, kar seveda pomeni, da se lahko kaj hitro pojavijo znaki pomanjkanja spanca. Verjetno smo bili vsi že kdaj neprespani in iz lastnih izkušenj vemo, da se takrat težje skoncentriramo, težje si zapomnimo tudi najbolj enostavne stvari, postanemo nepotrpežljivi in hitro odreagiramo v situacijah, ki nas običajno ne bi zmotile. Popolnoma enako velja za pse.

Kaj je dobro vedeti ob odhodu psa v novi dom

Pomanjkanje spanja je tudi eden od razlogov, da psa v prvih nekaj dneh in tednih v novem domu ne šolamo, ne učimo poslušnosti ali trikcev. V tem obdobju naš novi prijatelj potrebuje predvsem veliko miru, tišine, sproščenega druženja in povezovanja z nami ter čas, da njegovi možgani predelajo vse novosti v njegovem življenju.

Ker želimo, da se pes čim hitreje sprosti in navadi nove rutine, je priporočljivo, da mu vsaj nekaj tednov po prihodu domov omogočimo enako hrano, kot jo je imel v prejšnjem domu. Menjava hrane lahko povzroči nepotreben stres in obremenitev prebavnega sistema. Povzroči lahko drisko ali bruhanje, kar pa seveda pomeni obisk veterinarja v času, ko nam pes še ne zaupa. Na ta način si lahko po nepotrebnem nakopljemo odpor do rokovanja in obiska veterinarske ambulante.

Kako dolgo traja prilagajanje na novi dom, je seveda odvisno od posameznega psa, njegove zgodovine, vas in okolja, v katerem živite.

Ta čas lahko izkoristite za opazovanje in spoznavanje svojega psa. Prepoznavati boste začeli njegov način komunikacije, stvari, v katerih uživa, in stvari, ki se jim izogiba. Zapiski vaših opažanj vam lahko pridejo prav, ko boste odkrivali morebitne fizične ovire ali vedenjske težave, ki se lahko pokažejo šele kasneje.

Vsak pes, ne glede na izvor, je posameznik s svojo osebnostjo, izkušnjami in posebnostmi. Nekateri psi so pripravljeni na nove avanture v nekaj dneh. Velika večina pa s težavo sledi spremembam, ki smo jih mi vnesli v njihovo življenje. Najmanj, kar lahko naredimo, je, da jim damo dovolj časa, da se sprostijo in v miru spoznajo svoj novi dom.