Odgovorno posvajanje iz zavetišča: pomemben je prvi vtis

Avtor članka: Petra Mohar

O odgovorni odločitvi za psa lahko govorimo takrat, ko smo dobro razmislili ne samo o tem, kaj si mi želimo od našega partnerstva s psom, ampak tudi o vseh morebitnih spremembah in prilagoditvah, ki jih bo naš novi član družine morebiti potreboval. Zagotavljanje kvalitetne hrane, sveže vode, ustreznega ležišča, primernega gibanja, veterinarske oskrbe in varnosti predstavljajo le zakonski minimum. Za odgovorno skrbništvo je potrebno več kot zgolj zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb.

Kakšen je naš odnos do psa

Različni ljudje imamo različne poglede na vlogo, ki jo psi zavzemajo v naših življenjih. Naš odnos do psov je odvisen od naše osebnosti, naše vzgoje in kulture oziroma družbe, v kateri smo odraščali in v kateri živimo. V zahodnem svetu živalim priznavamo čustva in občutke ter razumemo, da je vsaka žival posameznik s svojim karakterjem in izkušnjami. To pa zahteva tudi spremembo našega odnosa do njih.

Naše razumevanje in spoštovanje pasje narave pride do izraza tudi in predvsem, ko se odločimo za posvojitev psa iz zavetišča. Čeprav se v zavetišču znajdejo tudi popolnoma neobremenjeni in nezahtevni psi, ima večina psov vsaj neprijetno izkušnjo zapustitve. Pravzaprav lahko na slabe izkušnje, ki jih bo pes prinesel s seboj, računate pri čisto vsakem psu, ki ne izvira iz vzreje skrbnega vzreditelja. Ne glede na njegovo zgodovino pa si vsak pes zasluži naše razumevanje, potrpežljivost in spoštovanje.

Kako vzpostavimo stik s psom, še posebej s psom v zavetišču

Ko pridete po psa v zavetišče, ste vi zanj tujec in pes ne razume, da mu želite dobro. Njegov novi dom je zanj tuje, neznano okolje. Vse, kar je neznano, pa je potencialno nevarno. Zato se mora najprej navaditi na nove zvoke, nove oblike, nove vonjave. Spoznati mora vašo rutino, vaše navade in vaša pravila, ki so v vsakem domu drugačna. Poleg tega se mora naučiti, da vam zaupa.

Pomembno je zaupanje obeh – skrbnika in psa

Zaupanje se gradi in pridobiva počasi. Za samozavestne pse, ki nimajo pretirano veliko slabih izkušenj oziroma so po naravi bolj zaupljivi, se to lahko zgodi zelo hitro. Novo okolje lahko spoznajo v nekaj dneh in se sprostijo oziroma se povežejo s svojim posvojiteljem v nekaj tednih. Za bolj negotove pse pa to lahko traja nekaj tednov, mesecev in za popolno zaupanje tudi leto ali več.

Ob vzpostavljanju zaupanja je prvi vtis zelo pomemben. Ko vašega potencialnega posvojenca vidite prvič, je pomembno, da mu pustite, da vas spozna in se vam predstavi v svojem tempu. Ljudje smo pogosto za pse prehitri, preglasni, naš pristop pa jim je vsiljiv. Če stopimo naravnost proti psu, ga glasno ogovarjamo, se smejimo, se sklonimo čezenj in stegnemo roko, da bi ga pobožali, smo v pasjih očeh vsaj skrajno nevljudni, če ne že nevarni. Nekateri psi na to opozarjajo nežno, z obračanjem glave vstran, obračanjem pogleda stran, oblizovanjem, zehanjem ali izogibanjem. Veliko psov pa razvije vedenja, ki jih ljudje označujemo kot težavna – skakanje po ljudeh, grabljenje rok, naskakovanje ali celo lajež.

Pri pozdravljanju se vljudni odrasli psi držijo točno določenih pravil. Vljudno približevanje vedno poteka v loku in počasi, nikoli naravnost ali z neprekinjenim gledanjem v oči. Ko končno pride do stika, se psi povohajo in gredo vsak svojo pot. Če sta si psa všeč, se lahko ta stik nadaljuje v druženje ali igro.

Popolnoma enaka pravila veljajo tudi pri srečevanju z ljudmi. Zato psu, ki ga vidite prvič, pustite, da vas prevoha in predela informacije, ki jih je o vas razbral iz vašega vonja. Pustite mu, da se sam odloči, ali želi stik z vami nadaljevati ali potrebuje nekaj časa, preden se vam ponovno približa. Na ta način lahko od prvega trenutka dalje gradite medsebojno zaupanje in spoštovanje.

Kaj je dobro vedeti ob odhodu psa v novi dom

Če boste psa takoj ob prvem ogledu odpeljali domov, prosite oskrbnike zavetišča, da mu oni nadenejo opremo (oprsnica, ovratnica, povodec) in ga odpeljejo v avto. Tako se izognete vsiljevanju dotika, pes pa bo lažje sprejel neznano situacijo, če bo ob njem nekdo, ki mu je domač. Če je le mogoče, pustite povodec pripet na njem, da ga boste doma lahko enostavno odpeljali iz avta, brez da bi se morali psa dotikati. To ne velja samo za zahtevnejše pse, ampak za čisto vsakega psa, saj mu na ta način pokažete, da ga razumete in mu ne boste ničesar vsiljevali.

Priporočamo tudi: Osnove pasjega bontona

Prav tako je za zaupanje pomembno, da psu prepustite odločitev, kako hitro bo zapustil avto in vam sledil domov. Če imate ograjen vrt, lahko avtomobilska vrata pustite odprta in počakate, da pes preveri okolico, preden se odloči za naslednji korak. Če te sreče nimate, parkirajte avto na mirnem mestu v bližini vašega stanovanja, kjer vas drugi ljudje, psi in promet ne bodo motili, primite povodec in počakajte, da vam pes sam sledi iz avta. Samozavestni in zaupljivi psi običajno potrebujejo le nekaj trenutkov, nesigurni pa si včasih vzamejo nekaj minut. Psa nikakor ne priganjajte. Prav tako ga ne poskušajte zvabiti iz avta s priboljški. Vzemite si čas in počakajte, da se opogumi.

Enaka potrežljivost velja tudi za pot, ki jo bosta skupaj prehodila iz avta do doma. Pustite, da prevoha okolico, po potrebi lula ali kaka. Opazujte svojega novega pasjega prijatelja, poskušajte ugotoviti, če in kaj mu predstavlja izziv, ter razmislite, kako mu pri tem lahko pomagate. Ko končno prispete do doma, psu omogočite, da v miru razišče zanj popolnoma novo in neznano okolje. Pustitega pri miru, omogočite mu veliko spanja in se v naslednjih nekaj dneh izogibajte obiskom ter dolgim sprehodom. Potrpežljivost in razumevanje v obdobju spoznavanja se vam bosta obrestovala. Več časa mu boste dali za spoznavanje in odkrivanje novega življenja, hitreje vam bo zaupal.