Pravilna drža konja pod jahačem – 3. del

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

V prvem in drugem delu članka smo si pogledali, kaj pomeni uravnoteženo gibanje in katere mišice pri tem sodelujejo. Vemo, da mora konj pod jahačem najti novo ravnotežje, ki ga doseže tako, da z aktivnimi mišicami centra dvigne hrbet in zadnje noge postavi bližje težišču. Na ta način lahko zadnje noge delujejo bolj aktivno, hrbet je dvignjen in tako zavarovan pred negativnimi učinki teže jahača. V tem položaju konj na vseh štirih nogah nosi enakomerno razporejeno težo in njegove mišice delujejo v harmoniji. Tovrstna drža konja krepi in varuje pred poškodbami. Ker pa tako kot pri človeku, tudi pri konju obstaja asimetrija, je bistveno vprašanje kako doseči pravilno držo pod jahačem?

Konjeva naravna asimetrija

Tako kot med nami, tudi med konji najdemo tako levičarje kot desničarje, ki preferirajo eno ali drugo nogo. V konjeniškem svetu najdemo več različnih teorij o tem, kaj pomeni desničarstvo oziroma levičarstvo pri konjih, vse pa se strinjajo glede tega, da konji po naravi svoje telo obremenjujejo neenakomerno.

To ne povzroča nikakršnih preglavic, dokler konj živi naravno življenje, prehodi ogromno število kilometrov na dan, se večino časa pase in občasno pobegne pred nevarnostjo. Ko se na konja usede jahač in ga podvrže svojim zahtevam, obenem še spremeni njegov življenjski stil, postane naravna asimetrija težavna. Če konj, ki je podvržen rednemu delu, eno sprednjo nogo obremenjuje bolj kot drugo, bo to na dolgi rok vodilo do poškodb.

Asimetrija v gibanju se vedno odraža tudi kot asimetrija v telesu. Neenakomerno obremenjevanje telesa vodi v neenakomeren razvoj mišic in neenakomerno rast kopit.

Neenakomerno razvite mišice in asimetrična kopita nato asimetrično gibanje še olajšujeta. Ustvari se nekakšen začaran krog. Če jahač tekom treninga asimetrije ne naslovi, postaja le-ta bolj in bolj izrazita. Uravnoteženo gibanje zahteva, da konj vse štiri noge obremenjuje enakomerno, kar pomeni, da bo konjeva asimetrija igrala veliko vlogo pri treningu.

Prvi korak pri učenju uravnoteženega gibanja je torej opazovanje in prepoznavanje konjeve naravne asimetrije. Če se na primer zavedamo, da se konj raje naslanja na levo sprednjo nogo, bomo vaje in delo prilagodili tako, da razbremenimo levo sprednjo nogo in postopno naučimo konja, naj bolj obremeni desno sprednjo nogo.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.