Moj prvi konj – 1. del

Avtor članka: Ajda Mav
Deli s prijatelji

Nakup svojega prvega konja je zagotovo poseben in pomemben dogodek v življenju vsakega konjeljubca, saj se nam uresničijo velike sanje, za nekatere celo tiste življenjske, na uresničitev katerih smo čakali že od otroštva. Verjetno se le malokdo ob nakupu konja resnično zaveda, kaj njegovo skrbništvo zajema, saj je prva želja po konju običajno povezana z romantično idejo sobivanja živali in človeka, pri kateri večinoma razmišljamo o pozitivnih posledicah za nas same, in ne morda v celoti, kaj vse bo od nas zahtevala ustrezna skrb za konja.

Razlogi za nakup prvega konja so vsekakor različni od človeka do človeka, prav tako finančne in časovne zmožnosti posameznika ter količina energije, ki jo je pripravljen vložiti v to, opažam pa, da se redkokdo ob nakupu zaveda, da sprejema dolgoročno odločitev in da nakup konja ne pomeni le uresničitev naših želja, ampak z njim sprejmemo tudi določene odgovornosti do živali, ki bo z nami preživela dobršen del našega življenja.

Še posebej, če ste se za nakup konja odločili, ker imate, na primer v lasti nekaj travnikov, na katerih se vam zdi, da bi lahko konji bivali in vam spotoma še pokosili, ali ker boste s tem rešili enemu ali več konjem življenje, bi vas želela opozoriti na nekatere najpogostejše izzive, s katerimi se srečujejo novopečeni lastniki konj.Na kaj je potrebno biti pozoren pri odločitvi za nakup in o katerih stvareh se boste morali kot skrbnik živali odločati ter izobraževati pa v nadaljevanju.

1. Nakup konja, cena in navzkrižje interesov

Cena konja je seveda precej subjektivna postavka, saj zavisi od veliko dejavnikov, kot so konjevo poreklo, njegov nivo izobrazbe (kako dobro je ujahan oz. izšolan) in njegov karakter, nenazadnje k subjektivnemu delu doprinese lastnikova lastna ocena konja.

O ceni konja je tako zelo težko govoriti, prav tako višja cena konja ne zagotavlja nujno boljšega, bolj zdravega in bolj primernega konja za nas. Konje se tako lahko kupijo že za tisočaka, po drugi strani lahko zanj odštejemo vrednost dobrega avtomobila ali celo hiše, najpogosteje se cene gibljejo od nekaj tisoč do nekaj deset tisoč evrov.

Pri nakupu konja se je potrebno zavedati, da bo tako kot pri vsaki drugi kupčiji prodajalec imel interes konja prodati po čim boljši ceni in kupec interes konja kupiti po čim boljši ceni. Vsak s svojega zornega kota seveda najboljšo ceno vidita zelo drugače; za prodajalca je najboljša cena čim višja in za kupca najnižja.

Ob nakupu konja se pogosto zanesemo na znanje in dobronamernost osebe, ki konja prodaja, ali ki nam svetuje nakup konja. Žal pogosto ob tem obstaja navzkrižje interesov, zaradi katerega morda vaše želje in zmožnosti ne bodo na prvem mestu, saj bo prodajalec ali posrednik v prvi vrsti zastopal lastne interese. Če lahko ima nekdo korist ob vašem nakupu konja, vam morda težko neodvisno svetuje. Dobro je za nasvet vprašati nekoga, ki vam bo predstavil tako pozitivne kot negativne posledice vaše odločitve in vas v nakup ne bo priganjal.

Ker gre za odločitev, ki prinaša dolgoročne obveznosti, je potrebno temu nameniti dovolj časa, da pretehtamo vse prednosti in slabosti. Včasih za neustrezno svetovanje ali priporočilo niti nista zaslužna brezbrižnost ali koristoljubnost, temveč le neznanje ali pomanjkljivo znanje ljudi, s katerimi trgujemo. Marsikatera lastnost, telesna značilnost in zdravstveno stanje je lahko spregledano ali napačno interpretirano ter ne nujno zamolčano.

Priporočamo tudi: Temeljna oskrba konj

Pogosto bo morda prodajalec oglaševal konja kot zdravega, primerno ujahanega, primernega za vse vrste jahačev, brez slabih navad itd., vendar lahko z zamolčanjem realnega stanja konja vam in konju povzroči nepotrebne preglavice ter dodatne stroške. Če nimate predhodnih izkušenj s konji, je smiselno za ogled konja prositi strokovnjaka, ki mu zaupate in za katerega veste, da je pri ocenjevanju konja nevtralen ter neodvisen (torej nima lastnih koristi zaradi vašega nakupa konja in bi zato morda bil pristranski), predstavil vam bo vse prednosti ter slabosti, na podlagi katerih se boste lahko odločili, ali je konj za vas primeren ali ne.

V vsakem primeru, če imate ob sebi strokovnjaka, ki konja lahko predhodno oceni ali ne, je potrebno ob vsakem nakupu opraviti veterinarski pregled konja, ki potrjuje stanje konja, ki ga oglašuje prodajalec. Brez veterinarskega pregleda kupujete mačka v žaklju, ne glede na to, kaj zagotavlja prodajalec, saj je popolnoma možno, da prodajalec z določenimi zdravstvenimi težavami konja niti ni seznanjen oz. jih ni sam opazil, ali jih prikriva.

2. Konji stanejo!

Ko me ljudje vprašajo, koliko konj stane, jim iskreno povem, da je pri konjih podobno kot pri avtomobilih, saj se jih da dobiti zastonj, kupiti za nekaj tisočakov ali zanje odšteti milijone. Vendar je strošek nakupa konja običajno najmanjši strošek v primerjavi z ostalimi, ki nas bodo spremljali ob nadaljnji skrbi zanje.

Nakup konja je namreč enkratni strošek, znesek mesečne oskrbe, ki nas bo spremljal nadaljnjih x let konjevega življenja, in na dolgi rok še kako preseže znesek nakupa.

3. Mesečni stroški

Redni mesečni stroški so stroški oskrbe konja in skrbi za redno nego kopit.

Oskrba pogosto vključuje tudi strošek koncentrirane krme in/ali vitaminsko mineralnih dodatkov, poleg sena in paše, če ne, moramo strošek tega prišteti k strošku osnovne oskrbe.

Če imate konja pri nekom v oskrbi, se bo višina mesečne oskrbe razlikovala glede na ponudnika oskrbe, lokacije hleva in kapacitet, ki jih ima določen hlev na razpolago. Tudi, če imate konja doma, si je potrebno preračunati, koliko krme imate na razpolago (seno, paša, koncentrirana krma) in koliko vas stane priprava ter shramba krme (vaš čas/delo, oprema, stroji, orodja, gorivo itd.), poraba vode in elektrike ter koliko boste vložili v infrastrukturo (hlev, pašniki, maneža itd.) in kako se to dolgoročno amortizira, oz. kakšni bodo stroški vzdrževanja ter obnavljanja.

Strošek spodrezovanja kopit ali kovanja je odvisen od tega, kako pogosto vaš konj potrebuje tovrstno oskrbo (običajno na od 4 do 8 tednov) in še posebej pri kovanju, glede na to, kakšno kovanje izberemo ter ali kujemo le prednja ali vsa štiri kopita.

4. Letni stroški

Konje razglistimo nekajkrat letno oz. po potrebi, če redno pregledujemo stanje zajedavcev, medtem ko tisti, ki konje redno cepijo, običajno to naredijo enkrat letno. V nekaterih hlevih imajo že ustaljen program razgliščanja, vendar je kljub temu smiselno za nasvet glede pregleda stanja zajedavcev in uporabe antiparazitikov vprašati veterinarja.

Kot smo že omenili v predhodnih prispevkih, konjem zobje izraščajo celo življenje in je zato treba letno pregledovati njihovo stanje ter jih pobrusiti, da vzdržujemo pravilen in funkcionalen ugriz. Pri mlajših konjih se to lahko pojavlja tudi le enkrat na nekaj let, z leti se tovrstna potreba pojavi pogosteje, pri nekaterih konjih tudi več kot enkrat letno.

Priporočamo tudi: Moj prvi konj – 2. del

5. Variabilni oz. izredni stroški

Poleg rednih mesečnih stroškov in tistih, na katere računamo enkrat ali nekajkrat letno, se ob skrbništvu konja pojavljajo tudi stroški, ki jih ni mogoče v celoti predvideti. Koliko treningov boste vi in/ali vaš konj potrebovali na vaši skupni poti, ali če se pojavi potreba po dodatnem šolanju ali prevzgoji zaradi razvoja vedenjskih posebnosti, je odvisno od vsakega posameznika, konja in trenerja, ki bo delal z vami.

Če se želite s konjem tudi športno udejstvovati, bo večji del mesečnih stroškov namenjen ustrezni pripravi konja in jahača za udeležbo na tekmovanjih (treningi, oprema itd.). V primeru, da si boste kupili mladega in neujahanega konja, bo potrebno zagotoviti tudi sredstva za konjevo osnovno šolanje (ujahovanje).

Poleg treningov, ki jih je potrebno vložiti v dodatno izobraževanje konja in jahača, je občasno konju potrebno pomagati tudi z raznimi masažami, kiropraktiko, osteopatijo in ostalimi podobnimi terapijami, ki konju pomagajo ohranjati dobro telesno kondicijo in odpravljati morebitne zdravstvene težave ter bolečine.

Za boljši pregled sem pripravila okvirno tabelo najpogostejših stroškov, ki se pojavljajo ob nakupu in lastništvu konja ter jih je možno okvirno vnaprej določiti:

  • Mesečna oskrba: 150–500 EUR/mesečno
  • Oprema: Oprema konja je strošek, ki je nujen, vendar ga je težko določiti, saj je od vsakega posameznika odvisno, kakšno opremo bo izbral, v veliki meri zavisi od naših finančnih zmožnosti.
  • Spodrezovanje\kovanje: 40–80 EUR/4–8 tednov
  • Razgliščenje: 25 EUR/kos (pasta proti zajedavcem)
  • Brušenje zob: 120 EUR/1x letno
  • Cepljenje: 50 EUR/2x letno
  • Manualna terapija-osteopatija/kiropraktika/masaža: 60–120 EUR/obisk
  • Treningi: 20–60 EUR/h
  • IAK test: 25 EUR
  • Veterinarski pregled ob nakupu: od 150 EUR dalje

V prvem delu prispevka sem se dotaknila najbolj osnovnih informacij, ki jih mora vedeti vsakdo, ki se spušča v nakup svojega prvega konja in stroške, ki jih tovrstna odločitev prinese.

V nadaljevanju bom pisala o odgovornostih in izzivih, s katerimi se pogosto srečujejo novopečeni lastniki konj.