Problem modernih vratov

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Konjev vrat je izjemno kompleksen del njegovega telesa, ki igra pomembno vlogo pri gibanju v naravi, še bolj pa pod jahačem. Najmanjša težava na področju vratu hitro uniči konjevo lahkotno gibanje in poslabša njegovo atletsko sposobnost. Ohranjanje zdravega vratu je ključno za uspeh, vendar pa je ta naloga pri modernih konjih pravzaprav zelo težka.

Kljub temu da se zakonitosti biomehanike skozi stoletja ne spreminjajo, je moderni konj precej drugačna žival od tistih, ki jih vidimo na črnobelih fotografijah starih mojstrov. Področje, ki se je pod vplivom selektivne vzreje zelo spremenilo, je konjev vrat.

Zakaj je vrat tako pomemben?

Kratek človeški vrat, ki pasivno počiva na vrhu naše hrbtenice, z vidika gibanja ne igra prevelike vloge. Seveda je zdrav vrat pomemben za zdravo gibanje, vendar pa je mnogo manj ključen pri biomehaniki kot konjev vrat. Morda zaradi tega radi pozabimo, da je nošenje vratu za konja pravzaprav težka naloga. Kako zahtevna je ta naloga za konja, si lahko predstavljamo z naslednjim miselnim eksperimentom. Predstavljajmo si, da nosimo vedro vode. Če ga nosimo tako, da ga držimo blizu trupa, breme ne bo preveliko. Če ga nosimo s stegnjenimi rokami, bo vedro kar naenkrat mnogo težje. Še težje pa bo, če ga nataknemo na ročaj metle in težo nosimo tako, da metlo držimo na drugem koncu. Naše mišice bodo v tem primeru kmalu utrujene.

Za razilko od naše glave, ki jo nosimo relativno blizu trupa, konj nosi glavo bolj stran, kar poveča vzvodni učinek teže in nalogo oteži. Ker pa narava ne dela napak, konj glave ne nosi le s pomočjo mišic, temveč s pomočjo nuhalnega ligamenta, ki poteka od zatilja vse do vihra in na pasiven način konju pomaga nositi težo vratu in glave. Med gibanjem pod jahačem konj s pomočjo različnih položajev glave lovi ravnotežje, ki je potrebno za zdravo gibanje. Vrat, ki je pravzaprav podaljšek hrbta, mora delovati v harmoniji z ostalo hrbtenico. Pri tem igra ključno vlogo prehod med vratno in prsno hrbtenico, tako imenovana baza vratu. Stik med zadnjimi vratnimi in prvimi prsnimi vretenci ima obliko črke U. Kadar ima konj visoko dvignjeno glavo, se oblika črke U poglobi, v tem položaju pa konj težko pravilno uporablja svoj hrbet. Pri zdravem gibanju mora konj s pomočjo mišic baze vratu dvigniti, tako da črka U, ki jo tvorijo vretenca, postane bolj plitka. V tem položaju lahko hrbet svobodno niha in ostane v zdravem položaju, nuhalni ligament pa lažje opravlja svojo vlogo. Dvigovanje baze vratu ni lahka naloga. Zahteva veliko mišičnega truda in veliko sposobnost stabilizacije vratu.

Priporočamo tudi: Delovanje konjevega hrbta

Manjkajoče lamele

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.

Kategorije

Sorodni članki

O avtorju/ici
Katja Porenta

Katja Porenta

EEBW manualna terapevtka za konje