Vzgoja mladega konja 2. del

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Če se le da, naj vzgoja mladega konja vsaj nekje do svojega tretjega leta poteka tudi v čredi vrstnikov. Pri treh letih je žrebca priporočljivo kastrirati, saj ima tako dovolj časa, da se pred kastracijo primerno razvije. Zato je idealno, da mu do takrat poiščemo prostor, kjer lahko odrašča skupaj z drugimi žrebci. Prva tri leta konjevega odraščanja močno zaznamujejo njegova nadaljnja leta in dobro je, da imajo takrat čim več “otroške” svobode, hkrati pa jih že učimo oziroma utrjujemo osnove, kot so vodenje, sprejemanje nenavadnih okoliščin (nalaganje na prikolico, veterinarski pregledi), ločenost od črede itd. Preveč resnemu delu se v tej dobi izognemo, saj konja v dobi intenzivnega razvoja ne želimo preobremeniti, sploh s takšno dejavnostjo kot je na primer lonžiranje, ki močno obremenjuje sklepe. Zmerno in postopno delo, z občutkom za konjev značaj in razvoj, naj bodo naši vodniki pri tem, kaj in koliko lahko od konja zahtevamo. Na splošno pa naj velja pravilo manj je več in predvsem skrbimo za kvaliteto in raznolikost dela. Takšen pristop bo zagotovo obrodil sadove v konjevih zrelejših letih.

Z osnovnim ujahavanjem konja lahko zelo počasi začnemo pri tretjem ali četrtem letu starosti in ga nato vsako leto postopoma malo bolj obremenjujemo. Na primer – nanj se lahko usedemo že pri tretjem letu, toliko da sprejme občutek teže, kar še ni jahanje. V četrtem letu starosti pa lahko že za kratek čas nosi težo, vendar smo pazljivi da vedno spodbujamo pravilno držo in razvoj ravnotežja pod jahačem in ga ne obremenjujemo predolgo. Pravilno držo pod jahačem lahko zelo dobro treniramo oziroma razvijamo tudi preko dela na tleh, zato z samim jahanjem nikar ne hitimo. Nič na silo – ujahavanje konja traja tudi več let in ne le nekaj mesecev. 

Priporočamo tudi: Vzgoja mladega konja 1. del

Najnovejše raziskave kažejo, da se konju šele nekje pri sedmem letu starosti (pri nekaterih velikih konjih pa še kasneje) zakostenijo vsi hrustanci, torej šele takrat zares dokončno fizično odrastejo. Če bomo v njegovi mladosti namenili dovolj pozornosti osnovam njegovega psihofizičnega razvoja, kot so poslušnost in pravilen razvoj gibanja, bomo s tem tlakovali pot uspehu in zdravju v odraslih, delovnih letih. Konjeva odrasla leta, ki trajajo približno od 6 do 18 let, naj bi bila v tem smislu najbolj aktivna in če ga v njegovi mladosti ne bomo preveč priganjali preko njegovih zmogljivosti, ki jih narekuje njegov naravni razvoj, bomo imeli kasneje bolj zdravega  partnerja.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.