Kaj je delo s konjem na tleh in kako začeti? – 2. del

Avtor članka: Ajda Mav
Deli s prijatelji

V prvem delu prispevka sem pisala o tem, kaj delo s konjem na tleh sploh je, zakaj ga je smiselno vključiti v našo rutino, ne glede na to, ali smo rekreativni ali športni jahač, in kaj pravzaprav pridobimo, ko se za tovrstne igre ter vaje odločimo.

V nadaljevanju bi rada predstavila predvsem, kako s svojim konjem začeti in na kaj moramo biti pri tem pozorni.

Preživljanje časa s svojim konjem

Ena izmed najpomembnejših stvari pri interakciji s konjem je, da smo pri tem osredotočeni in zbrani. Najboljši način, da bi se umirili ali se bolj povezali s svojim konjem je, če lahko nekaj časa preživimo sami s konjem nekje na pašniku, v ogradi ali hlevu, ne da bi z njim kar koli počeli. S konjem le preživljamo čas in od njega nič ne zahtevamo ter ga le opazujemo. Ko se umirimo in utihnemo, lahko bolje opazimo, kako vse se naš konj odziva na okolico ter izraža.

Običajno šele takrat zaznamo bolj subtilne oblike konjevega vedenja (pomežik, vzdih, oblizovanje, dihanje itd.), kar nam bo dobro služilo pri delu z njim kasneje, ko bomo tovrstno zaznavanje uporabili zato, da bomo spremljali povratno informacijo, ki nam jo da konj, ko od njega nekaj zahtevamo/prosimo (ga v nekaj spodbudimo).

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.