Prednosti in slabosti režima barefoot – 2. del

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Velika prednost režima barefoot je, da se z vzpostavitvijo tega sistema oskrbe in oblikovanja kopit po svoje avtomatično odvija tudi celostno zdravljenje konja. Prehrana, bivanjsko okolje, oprema, delo s konjem itd. – vse je medsebojno povezano, zato drugo na drugo tudi vzajemno vpliva. In tako kopita ne morejo dobro funkcionirati brez pravilne prehrane in zdravega okolja, pa tudi obratno, saj če s pravilnim oblikovanjem uravnotežimo kopitno kapsulo, konju s tem omogočimo, da sproščeno stoji in se pravilno, z veseljem giba, to vpliva na njegovo prebavo, ta pa spet nazaj na kopita.

Oblikovanje kopit barefoot poskuša najti idealno obliko in ravnotežje kopita glede na postavitev kopitne kosti in mehkih struktur po vzoru zdravega funkcionalnega konja. Pravilno izobražen strokovnjak bo vedel, kaj to pomeni, in bo znal kopito uravnotežiti, tako da bo upošteval konjeve naravne danosti in bo deloval skladno z njimi, s tem pa bo konja podprl pri njegovem individualnem razvoju.

Vendar pri tem seveda nikakor ne gre brez aktivnega sodelovanja lastnika, ki je odgovoren za vzpostavitev ustreznih razmer za pravilno oskrbo konja. Dokler so konji zdravi in z njimi nimamo večjih težav, je lahko izvajanje takšnega režima preprosto. Ko se ob tem včasih začne tudi odpravljanje (lahko prej celo neopaznih) zdravstvenih težav, pa je lahko za lastnika zelo velik izziv konjeva dolgotrajna in zahtevna rehabilitacija.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.