Vaje za raztezanje

Avtor članka: Eva Tasič
Deli s prijatelji

Raztezanje oziroma »strečing« je ena izmed tem, ki se pogosto pojavlja tako v športnem svetu ljudi kot v našem konjskem svetu. Ob prebiranju literature in različnih študij ter ob spremljanju različnih terapevtov lahko ugotovimo, da se mnenja in prepričanja v zvezi z raztezanjem zelo razlikujejo, zato lastniki živali pogosto ne vedo, kaj je res in kako se lotiti izvajanja vaj.

Zakaj raztezanje?

Začnimo s tem, da je raztezanje lahko tako dobra kot slaba stvar. S preprostimi vajami svoji živali sicer verjetno ne boste povzročili škode, vseeno pa je zelo priporočljivo, da se pred začetkom izvajanja vaj posvetujete s strokovnjakom. Glede na študije na ljudeh, je pacientov odziv na raztezne vaje individualen, zato je treba program in način izvajanja prilagoditi posamezniku ter spremljati konje odziv na zastavljen program. Raztezne vaje so skoraj vedno del rehabilitacijskega programa, glede na poškodbo in cilje pa je odvisno, kdaj in katere vaje bomo vključili v program.

Sposobnost gibanja telesa je tesno povezana z gibljivostjo sklepov (obseg gibljivosti oziroma bolj poznano kot kratica ROM – »range of motion«), ki pa jo omejuje več stvari – anatomska zgradba sklepa in tkiva, ki sklep obdajajo ter njihove lastnosti. To so sklepna ovojnica, vezi in mišice. Z razteznimi vajami preko različnih refleksov in nevroloških povezav vplivamo na lastnosti mišic, po nekaterih študijah pa imajo te vaje vpliv tudi na zaznavanje bolečine (lajšanje bolečin oziroma dvig vzdražljivosti), s primernimi vajami se izboljša sposobnost telesa za določene napore, lahko se zmanjša nevarnost za pojav mišično-skeletnih poškodb itd.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.