Delovanje konjevega zatilja

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Stik med lobanjo in prvim vratnim vretencem – zatilje- je pri konjih izjemno pomembno področje, ki igra veliko vlogo pri pravilnem gibanju in napredovanju pri treningu. Gre za zelo občutljivo področje, ki lahko ob nepravilnem delovanju negativno vpliva na konjevo celotno gibanje in sposobnost dela. Osnovno razumevanje delovanja zatilja nam omogoča, da sprejemamo boljše odločitve pri oskrbi in treningu ter se naučimo zgodaj prepoznavati morebitne težave .

Na kratko o anatomiji

Konjev vrat sestavlja sedem vratnih vretenc, ki delujejo kot celota, da konju omogočijo velik obseg gibanja v vratu. Zadnjih pet vretenc si je po obliki in funkciji precej podobnih, prva dva sta povsem drugačna. Kakšen obseg gibanja ima konj v prvih dveh vratnih vretencih, narekuje oblika sklepa. Sklep med lobanjo in prvim vratnim vretencem je zgrajen tako, da omogoča gibanje gor in dol (ekstenzija in fleksija). Pravimo, da konj z gibanjem v tem sklepu pokima. Ko je zatilni sklep v fleksiji in glava spuščena je možno v tem sklepu tudi gibanje vstran (lateralna fleksija).

Ta gib omogoča pravilno previjanje v zatilju, ki ga potrebujemo med gibanjem na krožnici, stranskih hodih in ovinkih. Sklep med prvim in drugim vratnim vretencem je povsem drugačen. Namesto fleksije in ekstenzije namreč omogoča rotacijo. Gibanje v tem sklepu povzroči nagibanje oziroma zvračanje glave, o kateri govorimo, kadar se konjev gobec pomakne v eno stran, njegova ušesa pa v drugo.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.