Varno rokovanje s psi pri veterinarju

Avtor članka: Petra Mohar

Obisk veterinarja je za mnoge ljudi in njihove pse nočna mora, ki se začne že pred odhodom od doma. Psi čutijo našo napetost in jim je popolnoma jasno, da se bo zgodilo nekaj neprijetnega. Redkokdaj se k veterinarju odpravimo na pregled kar tako. Običajno ga obiščemo šele takrat, ko je nekaj narobe, ko je žival bolna ali v bolečini. Poleg tega mnogi psi niso vajeni rokovanja in manipuliranja, ki je precej drugačno od vsakodnevnega božanja in krtačenja.

V izogib dodatnemu stresu je zato priporočljivo, da vašega psa v varnem in domačem okolju postopno navadite na nošenje udobnega nagobčnika, kratkotrajno zapiranje v kletko in pregledovanje različnih delov telesa, vključno s tacami, z ušesi, očmi in gobcem. Na ta način se izognete dodatnemu stresu v zanj običajno že tako strašljivi situaciji.

Priporočljivo je tudi, da vaš pes pozna nekaj trikov, kot je stanje na tarči, polaganje glave na odprto dlan in ležanje na boku. Vse te trike lahko uporabite pri veterinarju za lažji pregled.

Z vsem naštetim, skupaj s postopnim navajanjem na okolje veterinarske ambulante, boste vašemu psu dvignili samozavest in med vama zgradili zaupanje. Zaupanje je ključno, če želite, da vam bo pes sledil in vas poslušal tudi takrat, ko bodo situacije zanj težavne ali celo boleče.

Poleg tega, da vam pes zaupa in vam zato brez težav sledi v veterinarsko ambulanto ter se pusti pregledovati brez upiranja, je pomembno tudi, kako z njim ravnate med samim pregledom.

Za zagotavljanje varnosti tako vašega psa kot tudi vseh ostalih v veterinarski ambulanti pred prihodom preverite neoporečnost opreme. Pes naj ima na sebi dobro prilegajočo se ovratnico in oprsnico, s seboj pa imejte tudi nagobčnik, četudi mislite, da ga ne boste potrebovali. Prav za namen obiska veterinarja imejte pripravljen povodec s karabinom na vsakem koncu, da lahko enega pripnete na prsni trak oprsnice in enega na hrbtni. Dvojno vodenje vam omogoča lažje usmerjanje in varnost v primeru, da se zgodi kaj nepredvidljivega.

Psa nikoli ne vlecite do ambulante, ampak mu pustite, da se ji približa s svojim tempom. Pustite mu, da prevoha vhod, hodnik in ambulanto, v kateri bo vaš veterinar opravil pregled ali poseg. Pustite mu, da v miru prevoha tudi veterinarja, ko mu vi podrobno razlagate, kaj je namen vašega obiska.
Pregled začnite postopoma, kar običajno pomeni preverjanje trenutne teže vašega psa. Stopanje na tehtnico je za marsikaterega psa neprijetno. Če nikakor noče stopiti nanjo, ga poskusite zvabiti s priboljški. Za vsak korak bližje oziroma za vsako taco na tehtnici dobi priboljšek. Ne poskušajte ga ukaniti, saj bo to delovalo samo prvič, izgubili pa boste njegovo zaupanje. Psu dajte čas, da se opogumi, in naslednjič bo šlo hitreje.

Naslednji korak je veterinarski pregled. Nekaterim psom je lažje, če se pregled lahko opravi na tleh, drugim pa je udobneje na veterinarski mizi. V obeh primerih ga boste morali vsaj delno zadržati, da bo veterinar lahko opravil pregled. Včasih je v ta namen potrebno psu sneti oprsnico, zato imejte pripravljeno tudi široko, prilegajočo se ovratnico.

Zadrževanje oziroma fiksacija še ne pomeni, da morate psa trdno držati v nepremičnem položaju. Pes bo pregled prenesel veliko bolje, če mu boste dali občutek, da ima vsaj delen nadzor nad svojim telesom, če boste opazovali in razumeli ter seveda tudi upoštevali njegove želje in potrebe.

Priporočamo tudi: Živali pri veterinarju-mačke

Veterinar bo za potrebe pregleda želel, da pes stoji, sedi ali leži v določenem položaju. Namesto vlečenja, dvigovanja in prestavljanja, poskusite psa zvabiti v določen položaj . Kako psa vabimo v različne položaje, lahko vadite že doma, da boste pri veterinarju le ponavljali znane gibe. Ko je pes v položaju, ga seveda nagradite.

Naslednji korak je zadrževanje psa takem položaju, da omogoča pregled. Glede na potrebe pregleda lahko to storite na dva načina. Prvi način je delna fiksacija telesa, pri čemer eno roko namestite okoli vratu in drugo za prvimi tacami okoli prsnega koša. Psa se ne dotikajte, vendar naj bosta roki pripravljeni, da ju pritisnete ob njegovo telo, če bi želel odskočiti ali se izmuzniti. V tem primeru prosite veterinarja, da se takoj, ko je mogoče, za nekaj trenutkov odstrani, da popustite prijem in omogočite psu, da ponovno organizira svoje telo. Mogoče bo potreboval nekaj trenutkov sprostitve, mogoče celo kak krog po ambulanti. Pustite mu to, saj bo po premoru bolj pripravljen na ponovno sodelovanje.

Druga možnost je, da psa zadržite samo v sprednjem delu vratu in glave. V ta namen se postavite bočno ob psa in potisnite stegnjeno dlan pod ovratnico v predelu gobca, da onemogočite obračanje glave. Veterinar stoji za vami in brez skrbi opravi pregled. Po potrebi stran lahko zamenjate.

Kadar je potrebno opraviti kratek, neprijeten ali morebiti boleč poseg (na primer cepljenje), lahko psa zamotite tudi z dobrimi priboljški. V tem primeru je koristno, če imate pripravljene priboljške, ki jih vaš pes obožuje. Navadni briketi ne bodo dovolj. Tik preden veterinar začne s postopkom, psu z eno roko pred nos pomolite nekaj dobrega, z drugo roko pa ga seveda nežno držite za ovratnico. Priboljške mu dajajte neprekinjeno, dokler veterinar s posegom ne konča. Če boste izbrali dovolj slastne priboljške in jih boste psu dajali neprekinjeno do konca posega, ga bodo zamotili tako močno, da posega vanj niti opazil ne bo. Seveda to deluje le v primeru, da pes nima že razvitega pretiranega strahu pred veterinarjem. V tem primeru bo hrano povsem zavračal in zadeve se boste morali lotiti na začetku – s postopnim navajanjem na prihod k veterinarju.

Redno obiskovanje veterinarja je eden ključnih elementov srečnega in zadovoljnega življenja naših živali. Tudi če veterinarja obiščete le občasno in samo po potrebi, se vam splača vložiti nekoliko več energije v postopno navajanje na prijetne preglede, saj vam bo to odtehtalo strah in skrb v stresnih situacijah.

Deli s prijatelji

Kategorije

Sorodni članki

O avtorju/ici
petra-mohar

Petra Mohar

Biologinja in vedenjska svetovalka za pse